Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї можуть вдарити нишком: чому не можна залишати чеки на касі

Розповідаємо, якими проблемами може обернутися для покупця неуважність у питанні залишення фіскального чека на касі

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям не варто залишати чеки на касі чи викидати у смітник

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Дуже часто українці не забирають чеки після здійснення покупки, а залишають на касі, викидають у спеціальну банку чи смітник. Це загрожує потенційними проблемами, адже шахраї давно вигадали чимало способів обману. Краще не ризикувати і забирати чеки додому, або ж знищувати їх на місці.

Сайт Pro Гроші розповідає, якими негараздами може обернутися неуважність стосовно чеків.

Поширені дії касирів із фіскальними чеками

Перша причина ніколи не залишати чеки на касі чи викидати їх у смітник – вас можуть зупинити на виході з магазину. Таке часто трапляється, коли покупці відвідують кілька закладів підряд і ходять з повними пакетами серед прилавків. Охорона може запідозрити вас у крадіжці, особливо якщо на касі проведуть розрахунок лише за кілька товарів. Щоб довести невинуватість, потрібно показати чек з іншого магазину.

Багато сумнівних історій ширяться Інтернетом стосовно дій самих касирів. Недобросовісні працівники можуть користуватися залишеними чеками для отримання особистої вигоди. Наприклад, касир здатен:

  • оформити повернення коштів за товар чи послугу на паспортні дані спільників;
  • вписати додаткові позиції у чек, за які заплатить неуважний покупець, і забрати їх собі;
  • скасувати замовлення та отримати готівку, якщо споживач оплатить не карткою та відмовиться від друку чека;
  • продати товар за звичайною ціною, а потім закрити оплату зі знижкою та забрати собі різницю.

Що можуть вчинити з чеками аферисти

Їхні дії бувають значно небезпечнішими за намагання касирів трошки підзаробити за рахунок клієнтів. Наприклад, якщо ви розрахуєтесь безготівковим способом, на чеку залишиться ім'я та прізвище, а також останні чотири цифри номера банківської картки.

Маючи таку інформацію, шахраї можуть знайти вас в Інтернеті. Після цього чекайте дзвінків і повідомлень зі стандартними схемами обману. Деякі зловмисники, володіючи навіть мінімальними даними, здатні зламати банківський додаток на мобільному телефоні. Це загрожує крадіжкою всіх коштів на рахунку та великими кредитами.

Ще одна поширена схема аферистів – користуватися чужим чеком, аби вкрасти аналогічний товар. Особливо якщо мова про дійсно дорогу продукцію, наприклад, техніку чи брендовий одяг. Тоді злочинець просто демонтує засоби захисту на упаковці та винесе річ з магазину. А охороні за потреби покаже чек, який підтвердить оплату товару.

Ще кілька причин, чому не варто залишати чек на касі

Трапляється, що придбану річ необхідно повернути, зокрема, через неналежну якість чи помилковий вибір. Звісно, законодавство передбачає, що можна здійснити повернення без фіскального чека, але з ним процедура пройде легко та швидко, без зайвої мороки з документами та заявами.

Ще одна причина – отримання кешбеку. На чеку вказаний QR-код, просканувавши який, можна повернути частину коштів на картку. Маючи чужий чек, зловмисники легко забезпечать себе не тільки одноразовою пільгою, але й всіма акціями та знижками, доступними для вас у конкретного рітейлера.

Як можна заробити на поверненні товару

Раніше ми розповідали, що українці можуть повернути кошти за придбаний неякісний товар. Причому існує можливість отримати більшу суму, а не ту, яку заплатили. Це передбачено в Законі "Про захист прав споживачів". У документі йдеться, що споживач має право:

  • повернути суму, зазначену в чеку, якщо ціна товару зменшилася;
  • повернути суму, що зазначена на ціннику, якщо вартість збільшилася.

Іншими словами, якщо в день повернення значення на ціннику зменшилося, то клієнту повинні віддати кошти, рівнозначні вказаним у чеку. Але у випадку, якщо ціна товару збільшилася, то покупець може отримати компенсацію за актуальною вартістю.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що виробники товарів матимуть новий "головний біль" та розповідав, які обов’язки їм запровадять. Також ми повідомляли, що робити у разі пошкодження товару в магазині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.