Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Очікувати важкої зими? В Укренерго розповіли про стан енергосистеми

Наголошується, що зі зниженням температури буде зростати споживання електроенергії, але наразі енергетики роблять усе, щоб Україна пройшла зиму без відключень

Фото: Pexels

Енергосистема в Україні не є повністю готовою до зими

Фото: Pexels

Наразі влада займається плануванням захисту об'єктів критичної інфраструктури. Але зазначається, що енергосистема України ще не відновлена повністю після обстрілів.

Про це розповів Володимир Кудрицький, голова правління НЕК "Укренерго" для "Голосу Америки".

Чому відновлення триває так довго

"Деякі одиниці обладнання виробляються десять місяців, а потім ще три чи чотири місяці їдуть до України. Якщо просто надіслати запит на завод, щоб виробити автотрансформатор, або якусь потужну турбіну, або генератор на великий енергоблок, ти ще встанеш в чергу на рік-два, тому що це дуже дефіцитні ресурси на світовому ринку", – пояснює Кудрицький.

За його словами, електростанції або великі магістральні підстанції споруджують декілька років. Щоб вибудувати енергосистему країни, потрібно 30 – 40 років. Тож зрозуміло, що повністю відновити все, що було пошкоджене Росією, протягом 7 – 8 місяців неможливо.

Що відомо про масштаб пошкоджень в енергетиці

Зазначається, що Росія пошкодила 70 великих енергетичних об'єктів України та безліч малих. Їх може бути сотні чи навіть тисячі, зокрема на прифронтових територіях. В Укренерго заявляють, що до половини об'єктів енергетики були пошкоджені, а руйнувань зазнала кожна велика електростанція, теплова і гідро. До того ж мова йде саме про масштабні руйнування: ракетні прильоти, атаки дронами тощо.

"Жодна країна світу не стикалася з такого типу атаками, з такого типу загрозами.Тому і рішень готових ні в кого не було. Ці рішення ми знаходили вже по ходу п'єси, як то кажуть", – розповідає Кудрицький

Водночас голова правління НЕК "Укренерго" запевняє: те, що можна було зробити, уже зроблено.

Чого очікувати взимку

Зазначається, що енергосистему будуть відновлювати навіть під час холодів: це потрібно, аби повернутися на той рівень міцності, який був до обстрілів.

"Зараз іде будівництво відповідних інженерних споруд. І я вам хочу сказати, що підстанції "Укренерго" стануть першими об'єктами, на яких такі рішення просунутого захисту проти дронів будуть втілені", – заявляє Кудрицький.

Голова правління НЕК "Укренерго" пояснює, що потрібно використати час, що залишився, щоб наростити перш за все спроможності електростанцій виробляти електричну енергію, щоб покрити споживання, яке буде збільшуватись під час холодів,

Чи є в України можливість знайти джерела поставки електроенергії

Раніше ми вже писали, що Укренерго підписало першу угоду з румунським оператором Transelectrica щодо доступу до міждержавних ліній для експортерів та імпортерів електроенергії. Це означає, що Україна починає переходити на єдині європейські правила.

Зазначається, що вже 2 листопада у новому форматі відбудеться перший аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину між Україною та Румунією, а 3 листопада очікується поставка. За словами Кудрицького, цей аукціон проходитиме на платформі Укренерго та буде спільним для українських та румунських компаній.

Також компанія вже зробила останній крок для проведення таких аукціонів ще з кількома країнами: Угорщиною, Словаччиною та Польщею.

Раніше ми вже писали, що ЄС оцінили, чи готова українська енергосистема до зими. Також ми пояснювали, чи витримає енергосистема України найхолодніший день зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.