Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Турбує кожного українця: топ-5 питань щодо відключення світла

Під час відключення електроенергії у багатьох українців виникають питання про відсутність зв'язку, опалення будинку та освітлення кімнати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Топ-5 питань щодо елекроенергії, які цікавлять багатьох українців

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Наразі громадяни України переживають складний період, регулярно залишаючись без світла. Окрім планових відключень електроенергії, по всій країні також вводять аварійні, через це у багатьох українців виникає безліч різноманітних питань.

Сайт Pro Гроші відповідає на найпоширеніші питання стосовно відключення електроенергії.

Чому разом зі світлом зникає мобільний зв'язок?

Мобільна мережа потребує постійного живлення електрикою. Аби продовжити стабільну роботу, застосовуються додаткові ресурси. Зазвичай це батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони можуть забезпечити роботу ще на 4-5 годин.

Повторні відключення протягом дня також суттєво впливають на доступність зв’язку. Якщо акумуляторна батарея витратила свій заряд, їй потрібен тривалий час для підзарядки.

Мобільна мережа автоматично переходить на резервні джерела і продовжує працювати. Та при відключенні світла відключається і домашній Wi-Fi, тож усі клієнти, звичайно, одразу переходять на мобільний інтернет. Навіть за умов, що всі елементи мобільної мережі працюють як і раніше, мобільна мережа зазнає значного росту навантаження, і це впливає на швидкість мобільного інтернету у кожного користувача.

Як ще можна забезпечити будинок світлом?

Одним з альтернативних джерел світла можуть стати гірлянди на батарейках. Вони з'явилися у продажу протягом останніх кількох років. Спочатку виробники заявляли, що такий вид гірлянд більш безпечний через низьку напругу і нездатність світлодіодів до нагріву. Це означає, що якщо оздобити інтер'єр таким видом ілюмінації, то ризику спричинити пожежу немає.

Переваги такого виду освітлення:

  • автономність – вони живляться від батарейок, тож працювати можуть будь-де;
  • безпечність – через дуже низьку напругу живлення пристрою, його можна використовувати, не хвилюючись про загрозу пожежі.

Серед недоліків можна виділити:

  • низька світловіддача – гірлянда на батарейках не буде світити так само яскраво, як розеткова, через низьку потужність;
  • необхідність докуповувати батарейки – без джерела живлення гірлянда не працюватиме, а при активному використанні батарейки доведеться замінювати частіше.

Як опалювати будинок без світла та газу?

У таких випадках можуть врятувати газові туристичні пічки. До них можна придбати газові балончики різної місткості. На таких пічках можна легко приготувати їжу або скип’ятити воду. Також можна окремо придбати одноконфорну газову піч та газові переносні балони на 5 чи 7 літрів. Саме завдяки такій пічці можна обігріти невеличку кімнату.

Також опалити кімнату можна за допомогою окопної свічки. Вона горить до 8 та, навіть, 12 годин й освітить та обігріє невелике приміщення. Окопну свічку можна виготовити в домашніх умовах у металевих баночках з-під консервів.

Властивості такої свічки:

  • При горінні не виділяє запаху, диму.
  • Регулюється потужність полум'я за допомогою ґнота.
  • Можна використовувати багаторазово.
  • Дуже вигідно використовувати, коли потрібно тепло, але немає можливості або небезпечно розпалити багаття.
  • Виділяє тепло в невеликій ареолі, саме там, де це потрібно.

Як забезпечити себе зв'язком та інтернетом?

Під час відключення світла майже не працює мобільний інтернет, при цьому, телефон може показувати 3G або LTE. Все це проходить через пропускний канал найближчої вежі мобільного зв'язку. Коли немає звичайного інтернету, всі люди пересідають на мобільний, і вежа просто не може переварити такий трафік.

Щоб це виправити, можна просто приєднатися до іншої вежі. На вежі за 10-20 кілометрів, яка умовно стоїть у чистому полі, ніякого перенавантаження немає.

Чого чекати українцям від цієї зими?

Наразі не можливо спрогнозувати, чи повториться такий блекаут в Україні, як під час останнього масованого російського обстрілу. Це залежить від того, скільки ракет долетить під час конкретного удару, куди вони влучать і яких пошкоджень буде завдано енергосистемі.

Однак навіть, якщо блекаут буде, голова Укренерго запевняє – "це не кінець світу". Тобто навіть якщо енергосистема повністю буде пошкоджена, відразу почнеться її відновлення. Він зазначив, що роль енергосектору в забезпеченні таких умов функціонування енергосистеми, щоб українці могли залишатися і зимувати в Україні.

Раніше ми розповідали, чи може Європа експортувати електроенергію в Україну. Також ми писали, чи зміниться тариф на електроенергію після російських обстрілів. Більше про відключення світла в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.