Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут і евакуація за кордон? В Укренерго пояснили, чого чекати цієї зими

Володимир Кудрицький роз'яснив, чи потрібний масовий виїзд українців для того, щоб врятувати енергосистему

Колаж: Pro Гроші

В Укренерго пояснили, чи буде блекаут зимою

Колаж: Pro Гроші

Українці повинні готуватися до блекауту, але його може і не бути. А заклики масово виїжджати на зиму за кордон абсолютно недоречні.

Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час брифінгу.

Він зазначив, що роль енергосектору в забезпеченні таких умов функціонування енергосистеми, щоб українці могли залишатися і зимувати в Україні.

"Заклики до якогось масового виїзду за кордон наразі недоречні... Далеко не факт, що нас чекає попереду блекаут", – сказав Кудрицький.

Глава Укренерго констатував, що в Україні дійсно є планові відключення споживачів. Але такі відключення намагаються зробити більш комфортними для споживача.

Водночас Кудрицький не береться прогнозувати, чи буде блекаут в Україні. Адже це залежить від того, скільки ракет долетить під час конкретного удару, куди вони влучать і яких пошкоджень буде завдано енергосистемі.

"Неможливо спрогнозувати, коли станеться блекаут і яка його ймовірність. Все залежить від того, чи триватимуть ракетні атаки, і якщо так – наскільки вони будуть успішними", – сказав очільник Укренерго.

Однак навіть, якщо блекаут буде, Кудрицький заспокоює – "це не кінець світу". Тобто навіть якщо енергосистема повністю буде пошкоджена, відразу почнеться її відновлення.

В ДТЕК закликали українців зимувати за кордоном

Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко в інтерв'ю BBC заявив, що українцям треба подумати про те, щоб виїхати з країни на зиму в цілях економії електроенергії.

Він не виключив, що через ракетні удари з боку РФ Києву може загрожувати повне відключення електроенергії.

Тимченко зазначив, що з кожним російським ударом енергосистема України стає менш надійною. А для того, щоб її зберегти, потрібно зменшити споживання електрики.

"Якщо українці зможуть знайти альтернативне місце для проживання ще на три-чотири місяці, це буде дуже корисно для системи", – заявив гендиректор ДТЕК

У ДТЕК назвали такий крок допомогою енергосистемі України та внеском у перемогу. Адже зменшення електроспоживання гарантуватиме наявність світла в лікарнях, які рятують українських поранених військових.

Однак згодом у ДТЕК відмовилися від цієї заяви та запевнили, що гендиректор компанії не закликав українців виїжджати за кордон.

Раніше в ДТЕК заявили, що навіть якщо у столиці станеться блекаут, він триватиме недовго. Нагадаємо, кілька тижнів тому мер столиці Віталій Кличко закликав киян подумати про евакуацію зі столиці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.