Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обстріли та блекаут: у Yasno пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію для киян

Після чергової атаки Росії деякі українці знову заговорили про підвищення вартості електроенергії

Колаж: Pro Гроші

Киянам пояснили, чи зміняться тарифи після обстрілів

Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію для киян залишаться незмінними до кінця опалювального сезону.

Про це заявили у пресслужбі постачальника електроенергії у Києві Yasno.

У компанії наголосили, що будь-які спекуляції на тему здорожчання електроенергії для населення є частиною інформаційних атак Росії.

"Розповсюдження інформації про зміну тарифу на електроенергію для населення є свідомим фейком і частиною інформаційних атак ворога. Ціни для населення залишаються незмінними відповідно до постанови Кабміну", – пояснив гендиректор YASNO Сергій Коваленко.

Актуальні тарифи на електроенергію

Уряд своєю постановою від 28 жовтня подовжив дію тарифів на електроенергію для побутових споживачів до 31 березня 2023 року.

Українці, як і раніше, сплачуватимуть по 1,44 грн/кВт∙год за весь спожитий обсяг до 250 кВт∙год на місяць. Однак при споживанні понад 250 кВт∙год платитимуть по 1,68 грн/кВт∙год.

Натомість ціни для непобутових споживачів можуть коливатися в залежності від зміни розміру їх складових.

Так, ціни для малих непобутових споживачів (електроустановки яких приєднані до мереж з договірною потужністю до 50 кВт) формуються відповідно до методики НКРЕКП. Така ціна включає: ціну купівлі електроенергії на ринках + тариф на послуги оператора системи розподілу + тариф на послуги оператора системи передачі + тариф постачальника універсальної послуги. При зміні будь-якої з цих складових змінюється і кінцева ціна.

"Постачальні компанії, що працюють під брендом YASNO, розраховують ціну для малих непобутових споживачів на наступний місяць відповідно до затвердженого регулятором порядку та оприлюднюють структуру ціни на своєму сайті", – пояснив постачальник електроенергії.

При цьому, для непобутових споживачів, які купують електроенергію за нерегульованим тарифом, ціна формується на ринкових умовах та залежить від обраної клієнтом комерційної пропозиції.

Як зміняться тарифи на електроенергію у 2023 році

Інтерфакс-Україна з посиланням на своє джерело зазначає, що у 2023 році ціни на передачу електроенергії збільшаться в 1,5 раза, а на диспетчеризацію в 4,5 раза.

Відповідно, ціни на електроенергію (без ПДВ) будуть такими:

  • передача електроенергії – 522,46 грн/МВт-год (цього року – 345,64 грн/МВт-год);
  • диспетчеризація – 283,18 грн/МВт- год (цього року 62,13 грн/МВт-год).

Крім того, тариф на передачу електроенергії для підприємств зеленої електрометалургії на наступний рік ухвалили на рівні 286,29 грн/МВт-год (цього року тариф не встановлювався).

Раніше ми писали, за які комунальні послуги українці почали платити більше під час війни. Також ми пояснювали, чому для деяких споживачів не діє пільговий тариф на електрику.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.