Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Транзит російського газу через Україну: які побоювання українців розвіяли енергетики

У Міністерстві енергетики пояснили, як відреагує українська газотранспортна система на зупинку транзиту російського газу

Фото:УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська ГТС готова до зупинки транзиту російського газу

Фото:УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська газотранспортна система (ГТС) не зазнає проблем, якщо транзит газу із Росії повністю припиниться. Це має статися у грудні наступного року.

Як повідомили у пресслужбі Міністерства енергетики, відповідна оцінка щодо роботи ГТС була отримана від незалежних експертів, які змоделювали її роботу в умовах нульового транзиту російського газу.

Також зазначається, що були протестовані сценарії у разі атак окупантів на газову інфраструктуру та інші надзвичайні ситуації.

Водночас результати перевірки та стрес-тесту показали, що газотранспортна-система продовжить стабільну роботу. Транспортування та зберігання газу збережеться навіть в умовах військового ризику або якщо виникнуть пошкодження основних активів.

У відомстві також додали, що були змодельовані ситуації, коли виходять із ладну різні комбінації критично важливих об'єктів операторів.

Ще були враховані дані про атаки росіян на об'єкти у 2022/2023 роках, структуру, характеристики пошкоджень у різних регіонах нашої держави.

Чи продовжить Росія транзит газу по території України

Цього річ РФ вже багато разів погрожувала відмовитися від транзиту, попри наявну угоду з Україною. На думку Міністра енергетики Германа Галущенка, продовжувати контракт з росіянами не варто, а газ, ймовірно, транспортуватимуть через "турецький потік".

Водночас міністр зауважує, ще деякі європейські політики захочуть переглянути контракт і допомогти з домовленостями.

"Я справді не можу уявити, як це буде у двосторонньому порядку. Ми готуємо нашу систему до скорочення поставок", – сказав Герман Галущенко..

Він також додав, що для Європи не проблема перезимувати без російського газу, але конфлікти з "Газпромом" ЄС ні до чого.

Чи залишиться Україна без газу?

Експерт з енергетики Юрій Корольчук вважає такий сценарій доволі реальним.

"Якщо зненацька, наприклад, з жовтня, транзит припиниться – тиску в мережі не буде. Ми не зможемо ефективно "розкидати" газ по системі на захід та на схід", – каже він.

Втім, Укртрансгаз вже дуже давно відпрацьовує варіанти на випадок зупинення транзиту газу Росією. Тому система готова навряд чи зупиниться, але у деяких віддалених від транзитних труб регіонах можуть виникнути труднощі.

Раніше ми писали, чому в Україні зросте видобуток газу. Також ми розповідали, чи вистачить Україні газу для опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.