Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Частина українців може раптово залишитися без газу – які регіони під загрозою

Це пов'язано з тим, що Росія може у найближчому майбутньому перекрити транзит газу через Україну

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі області можуть залишитися без газу

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія може найближчим часом перекрити транзит свого газу через територію України. Постачання погрожують зупинити попри те, що угода про транзит розрахована до кінця наступного року. Якщо це станеться, то деякі українці ризикують залишитися без газопостачання.

Про це пише UBR.ua.

Як відомо, контракт щодо транзиту російського газу до Європи через територію України був підписаний 30 грудня 2019 року. Термін його дії – 5 років.

Однак енергетичний експерт Юрій Корольчук вказує, що Росія може припинити транзит будь-якої миті.

Які області України можуть залишитися без газопостачання

На думку експерта, такий ризик цілком реальний. Наслідком може стати відсутність газопостачання у частини українців.

"Якщо зненацька, наприклад, з жовтня, транзит припиниться – тиску в мережі не буде. Ми не зможемо ефективно "розкидати" газ по системі на захід та на схід", – пояснив Корольчук.

Річ у тім, що для того, щоб здійснювати транспортування газу, потрібний тиск у газотранспортній системі (ГТС). Це забезпечує розподіл до кінцевого споживача.

"Якщо не буде тиску в магістральних мережах, не буде тиску й у розподільчих. Якщо повністю закрити транзит, то в деяких регіонах ми можемо залишитись без газопостачання", – пояснив UBR.ua ексміністр енергетики Іван Плачков.

Однак він зауважив, що Укртрансгаз дуже довго відпрацьовував варіанти на випадок зупинення транзиту газу Росією. Через це система працюватиме, але у деяких віддалених від транзитних труб регіонах можуть виникнути труднощі.

Чи може РФ продовжити транзит газу через Україну

Цього літа вже кілька разів росіяни погрожували зупинити транзит, попри наявні угоди. Міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що продовження контрактів не буде, а газ, скоріш за все, транспортуватимуть через "турецький потік".

Водночас Галущенко і не виключив, що окремі європейські політики захочуть переглянути контракт і допомогти з домовленостями.

"Я справді не можу уявити, як це буде у двосторонньому порядку. Ми готуємо нашу систему до скорочення поставок", – уточнив міністр енергетики.

Він також зауважив, що Європа зможе пройти опалювальний сезон без російського газу, а труднощі з Газпромом їй непотрібні.

Раніше ми писали про те, що у Нафтогазі анонсували, на скільки може зрости видобуток газу. Також ми розповідали, чи вистачить Україні газу для опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.