Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Транзит російського газу через Україну "доживає" дні – коли його хочуть зупинити

Поточний контракт на транзит російського газу було підписано в грудні 2019 року, він чинний до кінця 2024 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Поставка російського газу через Україну може припинитися в 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У грудні 2024 року завершиться термін контракту на постачання російського газу через Україну до Європи. Міністр енергетики Герман Галущенко передбачає, що продовження угоди з Газпромом не буде, а сам шлях перекриють. Це один з останніх трубопроводів, яким відбувався транзит у Євросоюз.

Про це пише видання Financial Times.

Коли у 2019 році Київ і Москва домовилися про постачання російського блакитного палива двома шляхами, цей маршрут становив майже 5% загального європейського транзиту. Другий шлях, який має всі шанси стати єдиним після завершення контракту, – "Турецький потік". Через нього проходить трохи менше ніж 3% імпорту газу.

Герман Галущенко в інтерв’ю зазначив, що шанси на продовження транзиту невеликі. Хоч не виключено втручання деяких окремих європейських політиків, які захочуть переглянути контракт і допомогти з домовленостями.

"Я справді не можу уявити, як це буде у двосторонньому порядку. Ми готуємо нашу систему до скорочення поставок", – уточнив міністр енергетики. На його думку, європейським країнам буде легко змиритися із закриттям маршруту, бо вони ще з минулого року почали готуватися до потенційних уповільнень поставок, враховуючи проблеми з Газпромом.

Тоді відбувався пошук альтернативних джерел, зокрема скрапленого природного газу. І Європа довела, що може існувати без російського блакитного палива, оскільки змогла накопичити достатньо ресурсу та пройти опалювальний сезон без традиційних обсягів поставок з Росії.

Енергетична криза 2022 року

Відповідно до контактних зобов’язань російський монополіст мав прокачати 65 млрд кубометрів газу через Україну у 2020 році та по 40 млрд – у період з 2021-го по 2024 рік. Послуги транзиту повинні були забезпечити державний бюджет 7 млрд доларів.

Але, починаючи з травня 2022 року, Газпром почав зменшувати обсяги поставок, чим спровокував енергетичну кризу в Європі. Україна була змушена зупинити транзит по одному з двох трубопроводів, який проходить по тимчасово окупованій території. Наразі монополіст не перевищує позначку 12 млрд кубометрів на рік.

До того ж відомо, що Газпром недоплачує за послугу транзиту, хоча за контрактом повинен повністю оплачувати постачання навіть за умови менших обсягів прокачування.

Не лише Україна постраждала від невиконання контрактних зобов’язань. Чимало країн і державних підприємств у 2022 році ініціювали проти Газпрому арбітражний суд через величезні збитки, заподіяні скороченням поставок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що імпортного газу не буде та розповідав, до чого готуватися українцям взимку. Також ми повідомляли, що у Нафтогазі пояснили, чому варто відмовитися від паперових платіжок за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.