Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зможемо без імпорту? Чи вистачить Україні газу для опалювального сезону

Керівник НАК "Нафтогаз" запевняє, що українцям не варто хвилюватися за холодну зиму

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україні вдалося накопичити близько 13 млрд кубометрів газу

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці неабияк хвилюються щодо готовності країни до нового опалювального сезону. Однак, голова Нафтогазу Олексій Чернишов намагається заспокоїти, стверджуючи, що запасів газу у підземних сховищах достатньо. Адже відбувається закупка палива у приватних компаній та наразі не планується імпорт.

Такою інформацією Олексій Чернишов поділився в інтерв'ю для видання "Економічна правда".

Голова Нафтогазу розповів, що, враховуючи потенційні ризики для електрогенерації, Кабмін встановив завдання накопичити 14,7 млрд кубометрів газу в підземних сховищах. Проте, Чернишов вважає, що можливо обійтися навіть меншими обсягами.

На сьогодні в сховищах знаходиться близько 13 млрд кубометрів газу. Переважна більшість цього обсягу – це український газ, інше належить іноземним компаніям.

"Об'єму, який належить Нафтогазу, абсолютно достатньо для того, щоб пройти опалювальний сезон. Ми не плануємо чіпати інший газ", – повідомив голова НАК.

В інтерв'ю Чернишов підтвердив плани компанії обійтися без імпорту блакитного палива. Він наголосив на наявності кредитної лінії від Європейського банку реконструкції та розвитку на 300 мільйонів євро, яку Нафтогаз планує використати для створення резервів для енергетиків. Проте наразі голова НАК не бачить необхідності у газовому імпорті.

Чернишов також повідомив, що компанія викупила приблизно 0,7-0,8 млрд кубометрів газу через енергетичну біржу, використовуючи цей спосіб для співпраці з основними приватними видобувними компаніями.

Що відбувається з видобутком газу в Україні

Україна активно готується до опалювального сезону, продовжуючи заповнювати підземні сховища газом. За даними міністра енергетики Германа Галущенка, на 22 серпня вже закачано понад 13 мільярдів кубічних метрів газу.

Однак збільшення навантаження на газовидобувні та газорозподільні підприємства очікується з наближенням зими через збільшене використання газу для виробництва електроенергії та ускладнення логістичних маршрутів.

Раніше ми повідомляли, що українцям відверто розповіли про блекаут взимку. Також ми писали, скільки газу вдалось накопичити в сховищах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.