Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Транзит російського газу через Україну: коли його зупинять та що буде потім

Розповідаємо, чи є шанс на продовження контракту щодо транзиту російського газу через Україну

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Транзит газу РФ через Україну невдовзі зупиниться

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Термін дії п'ятирічного контракту між Києвом та Москвою щодо транзиту газу територією України спливає у грудні 2024 року. Однак деякі експерти вважають, що транзит може зупинитися і раніше, а статися це може раптово. Крім того, є вірогдність того, що зупинка транзиту позначиться на газопостачанні українців.

Pro Гроші розбиралися, що буде з транзитом російського газу через Україну та що чекає на українців.

Чи можуть продовжити транзит

Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає, що в умовах війни з Росією зовсім невеликі шанси того, що Київ та Москва зможуть домовитися про продовження контракту щодо транзиту газу.

"Я дійсно не уявляю, як це може бути на двосторонній основі", – сказав Галущенко.

За словами міністра, транзит може зупинитися вже до кінця наступного року. Шлях через Україну – один із останніх, яким російський газ надходить до Європи.

За даними енергетичної консалтингової компанії ICIS, у травні Австрія отримувала близько половини імпорту російського газу через Україну, тоді як Словаччина – 95%.

Галущенко додав, що Україна готує систему до скорочення поставок.

Директор з аналітичних досліджень DiXi Group Роман Ніцович вважає, що навіть якщо ГТС України і надалі використовуватиметься для транзиту російського газу, то прямих переговорів щодо цього питання вже не буде. Тобто угоду можуть продовжити за посередництва інших країн. Втім, такий сценарій оцінюють як малоймовірний.

Українці можуть лишитися без газу

Енергетичний експерт Юрій Корольчук вважає, що Росія може припинити транзит будь-якої миті. На його думку, наслідком різкого припинення транзиту може стати відсутність газопостачання у частини українців.

"Якщо зненацька, наприклад, з жовтня, транзит припиниться – тиску в мережі не буде. Ми не зможемо ефективно "розкидати" газ по системі на захід та на схід", – пояснив Корольчук.

Тобто експерт вважає, що газопостачання може припинитися у таких областях:

  • східних;
  • західних.

Він пояснив це тим, що для транспортування газу, потрібний тиск у газотранспортній системі (ГТС), а у разі зупинки транзиту магістральних мережах не буде тиску, а відповідно не буде і у розподільчих. В результаті деякі регіони можуть лишитися без газу.

Однак експерт додав, що Укртрансгаз дуже довго готувався до зупинення транзиту газу Росією. Через це система працюватиме, але у деяких віддалених від транзитних труб регіонах можуть виникнути труднощі.

Енергетики розвіюють побоювання

У пресслужбі Міністерства енергетики запевнили, що українська газотранспортна система (ГТС) не зазнає проблем, якщо транзит газу із Росії повністю припиниться.

Там пояснили, що вже протестували сценарії у разі атак окупантів на газову інфраструктуру та інші надзвичайні ситуації. Результати перевірки та стрес-тесту показали, що газотранспортна-система продовжить стабільну роботу.

У Міненерго також зазначили, що були змодельовані ситуації, коли виходять із ладну різні комбінації критично важливих об'єктів операторів.

Раніше ми розповідали, для чого країнам ЄС знадобилися українські сховища під час війни. Також ми писали про те, що в Україні відкрили нове родовище газу з величезними запасами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.