Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газова незалежність: для чого країнам ЄС знадобилися українські сховища під час війни

Розповідаємо, чому країни ЄС зберігають свій газ в Україні, які є ризики та чи вигідно це для Києва

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Країни ЄС почали зберігати свій газ в Україні

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну в Україні, європейські газові трейдери почали зберігати природний газ в українських підземних сховищах. У Нафтогазі при цьому підтвердили, що компанії вдалося забезпечити сертифікацію українських ПСГ за європейськими нормами, що дозволило зберігати газ іноземних компаній на території нашої країни.

Pro Гроші розповідають, чому країни ЄС вирішили піти на такий крок, які ризики щодо цього є та що про це відомо.

Зміст
1.Для чого Європі потрібні українські сховища газу
2.Чому Європі вигідно зберігати газ в Україні
3.Яка вигода є для України від зберігання європейського газу
4.Європа вже накопичила рекордні обсяги газу

Для чого Європі потрібні українські сховища газу

В результаті початку Росією війни в Україні Європа зіткнулася із дефіцитом газу, оскільки постачання з країни-агресорки помітно скоротилися. Особливо гостро це питання стоїть в межах підготовки до опалювального сезону. Тому в ЄС поставили мету – заповнити свої сховища на 90% до 1 листопада.

Водночас Україна запропонувала іноземним клієнтам скористатися власними сховищами. Так, у Нафтогазі заявили, що країни ЄС можуть використовувати понад 10 мільярдів кубометрів сховищ країни, які розташовані переважно у західних областях, тобто далеко від лінії фронту.

На початку серпня стало відомо, що європейські трейдери почали зберігати газ в українських сховищах. Так, словацька державна компанія SPP, заявила, що розглядає можливість використання українських ПСГ, оскільки словацькі сховища вже заповнені на 90%.

Такий варіант є вигідним для країн ЄС, оскільки газ для зберігання в Україні можна придбати де завгодно та закачувати за через трубопроводи таких країн-сусідів:

  • Угорщини;
  • Польщі;
  • Словаччини.

Аналітичний центр Bruegel оцінив, що Україна може збільшити сховища Європи приблизно на 10%.

Чому Європі вигідно зберігати газ в Україні

Як зазначили трейдери, у цьому є певна комерційна логіка, адже зберігати газ в Україні дешевше, ніж на території ЄС.

Згідно з цінами на ринку ф’ючерсів на газ у Нідерландах TTF, ціна газу з поставкою у вересні становить 30 євро (32,96 дол) за МВт-год порівняно з форвардними цінами на перший квартал 2024 року в 49 євро.

Чеська група EPH заявила Reuters, що рішення використовувати українські сховища також є ознакою довіри до країни. Адже системи транспортування та зберігання газу України надійні навіть в умовах війни.

Яка вигода є для України від зберігання європейського газу

Фінансовий директор АТ Укртрансгаз Євген Паленко 18 серпня заявив, що оператор підземних газових сховищ України має приблизно 140 контрактів із нерезидентами. До того ж, за його словами, Україна розраховує на активізацію ними закачування газу, а зі свого боку обіцяє надати трейдерам комфорт.

"Вони закачують газ у сховища країни, що у війні. Але ми зараз активно з ними спілкуємося, переконуємо, що ризики втрати газу дуже віддалені", – сказав Паленко.

За його словами, тарифи на зберігання газу однаковий для резидентів та нерезидентів, але від останніх додатково надходить 20% ПДВ.

"Не розкриваємо цифри заробітку. Важливо – тарифи однакові для резидентів та нерезидентів, але від них ще 20% від тарифу йде додатково ПДВ до держави. Тому УТГ не тільки відіграє велику роль у підтримці енергетичної безпеки, але й приносить валюту в бюджет", – пояснив фіндиректор Укртрансгазу.

При цьому він нагадав, що торік у порівнянні з нинішнім "нерезиденти були" вкрай обережні.

Європа вже накопичила рекордні обсяги газу

Наприкінці серпня стало відомо, що в Європі зафіксували максимальний за всю історію рівень запасів газу у сховищах. Дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE) свідчили про те, що рівень запасів газу досяг 92,65%, що на 12 процентних пунктів вище за середній показник останніх п'яти років.

В асоціації також зауважили, що досягнення такого рівня накопичення газу свідчить про рішучість Європи підготуватися до зими та сприяти безпеці поставок за допомогою рішень щодо газової інфраструктури.

Раніше ми писали про те, що газова війна Молдови з Газпромом набрала нових обертів. Також ми розповідали, що в Україні відкрили нове родовище газу з величезними запасами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.