Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тисячі сімей залишилися без світла: де сталися масові вимкнення 18 листопада

Фахівці почали ремонтні роботи, щоб повернути в оселі українців світло, але ситуацію ускладнюють несприятливі погодні умови

Фото: ДТЕК/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В деяких українців зникло світло 18 листопада

Фото: ДТЕК/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

18 листопада росіяни вкотре здійснили нічний обстріл України. Внаслідок атаки дронами-камікадзе "шахед" постраждала енергетична інфраструктура в Одеській області. Через пошкодження обладнання та інші проблеми, спричинені обстрілом, чимало мешканців регіону залишилися без електропостачання.

Про це повідомила пресслужба ДТЕК.

Відомо, що світло зникло в 2 000 родин. Атака з повітря не минула без наслідків, хоча більшість дронів вдалося ліквідувати українським силам протиповітряної оборони. Через влучання в критичний об’єкт постраждала адміністративна будівля, одна людина отримання поранення. Також виникла пожежа, втім її вдалося швидко ліквідувати.

Все це призвело до відсутності електропостачання у споживачів. Як уточнили представники ДТЕК, енергетики вже почали працювати над відновленням живлення у домівках українців. Щоправда, ремонтні роботи ускладнюють несприятливі погодні умови. Зокрема, в деяких регіонах України вже випав перший сніг.

Підготовка до зими триває

Раніше ми розповідали, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення стосовно ввезення в Україну енергетичного обладнання, а саме генераторів і трансформаторів. Щоб не ускладнювати підготовку до потенційно важкої зими, уряд вирішив спростити процедуру завезення.

Як уточнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відтепер шість технічних регламентів, які впливали на продаж енергетичного устаткування, більше не діють. Наприклад, раніше була необхідність надавати декларації про маркування знаком відповідності. Наразі така вимога скасована, тож товари можуть потрапляти в Україну без цих документів.

За словами Шмигаля, це частина підготовки до зими на всіх рівнях.

Чи варто чекати масових відключень світла

Ми писали про потенційні варіанти, до яких потрібно готуватися населенню України цієї зими. На думку заступника міністра енергетики Ярослава Демченкова, графіки відключень повернуться за таких умов:

  • росіяни знову почнуть масовано обстрілювати об’єкти енергетичної інфраструктури;
  • станції отримають серйозні пошкодження через атаки;
  • погодні умови будуть заважати ремонтним роботам і негативно впливатимуть на стан мережі.

Але наразі, поки енергосистема функціонує злагоджено та стабільно, не варто хвилюватися за відсутність світла. Точкові поломки можливі, але їх одразу ремонтуватимуть фахівці. Тож у листопаді відключення електрики малоймовірні, хіба що одночасно спрацюють три вказані умови.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україну чекає ще одна важка зима та розповідав, що у владі спрогнозували, чи вистачить нам ресурсів. Також ми повідомляли, що Росія атакувала одну із ТЕС та влаштувала блекаут на ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.