Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шмигаль розповів, яких пошкоджень українській енергосистемі завдали ракети РФ

Наразі зберігається загроза повторної атаки РФ після масованого пуску ракет, який відбувся 14 січня

Фото: тг Дениса Шмигаля, pexels. Колаж: Pro Гроші

На місцях руйнування тривають ремонтні роботи

Фото: тг Дениса Шмигаля, pexels. Колаж: Pro Гроші

Через масовану ракетну атаку з боку Росії, яка відбулася у суботу 14 січня, було пошкоджено українську енергосистему. Ушкодження отримали 9 блоків ТЕС, 3 магістральні підстанції та повітряна лінія.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

З ушкодженнями залишилися 1 блок теплової електростанції на сході та 8 блоків ТЕС на заході України.

"Це призвело до зростання дефіциту потужності в енергосистемі. Що змушує щодня, починаючи з 15 січня, застосовувати аварійні відключення", – пояснив прем’єр.

Однак попри це енергосистема вистояла, залишилась цілісною та керованою. А на місцях руйнування у цілодобовому режимі тривають ремонтні роботи.

"Щодня працюємо над тим, аби в Україну надходило більше генераторів, трансформаторів та іншого обладнання для ліквідації пошкоджень", – додав Шмигаль.

За кошти Фонду підтримки енергетики в уряді планують закупити енергообладнання на суму понад 100 млн євро.

"З останніх надходжень — це 45 електростанцій резервного живлення від Азербайджану та потужні генератори для Чернігівщини, надані Японією", – додав прем’єр.

Удар по Дніпру

Раніше ми вже розповідали, що під час атаки 14 січня росіяни влучили по багатоповерхівці в Дніпрі. За даними місцевої влади, на момент "прильоту", в будинку могли перебувати від 100 до 200 людей.

За даними ДСНС, станом на ранок 15 січня зі зруйнованої багатоповерхівки вдалося врятувати 38 людей, з них шестеро дітей. Під завалами знайшли мертвими 20 людей, з них одна дитина. Поранення різного ступеня тяжкості отримали 73 людини, в тому числі 14 дітей.

Станом на 17 січня 17:00 під завалами померли 45 людей, яких вбила російська ракета, з-поміж них 6 дітей, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Біля будинку встановлені чотири намети ДСНС та один намет від волонтерів. Жителі можуть там зігрітися та отримати харчування.

Росія може знову вдарити ракетами

Наразі зберігається загроза повторної атаки РФ. Речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк пояснила, що окупанти використали тільки половину з підготовлених до удару "Калібрів" в Чорному морі.

"Вчора ми бачили, що вони дійсно спорядили аж п'ять ракетоносіїв. Серед яких один підводний. І використовували ракети типу "Калібр" під час масованої атаки. Якщо вчора в Чорному морі перебував запас – 36 ракет, то близько половини вони використали під час атаки й залишаються на бойовому чергуванні ці ракетоносії...Треба розуміти, що вони ще можуть бути застосовані", – пояснила Гуменюк.

Раніше ми писали про наслідки ударів РФ 14 січня. Також ми розповідали, яка ситуація з електропостачанням після обстрілів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.