Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія знову обстрілює Україну – наслідки ударів РФ 14 січня

14 січня Росія вперше здійснила новий масований ракетний обстріл України у 2023 році

Фото: Міноборони, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наслідки ракетного обстрілу 14 січня

Фото: Міноборони, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом ранку та обідньої пори 14 січня на частині території України звучала повітряна тривога через можливі пуски ракет російськими окупантами. Починаючи з 15:00 почали з’являтися повідомлення про вибухи в деяких областях.

Сайт Pro Гроші розповідає про наслідки нової масованої ракетної атаки Росії.

Як ППО захищає Україну

Першим, як завжди, про ракетну небезпеку попередив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, який закликав громадян не ігнорувати тривогу та перейти в укриття.

Відомо про роботу протиповітряної оборони Одеській, Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Івано-Франківській, Київській та Миколаївській областях. Ворог підняв у повітря літаки Ту, а в Чорномі морі дислокуються 5 ракетоносіїв із загальним залпом до 36 ракет.

Моніторингові Telegram-канали пишуть про прольоти ракет в сторону Києва та західних областей. Зафіксовано вибухи у Дніпропетровському регіоні. Про високу загрозу обстрілів говорить мер Львова Андрій Садовий. Очільник ОВА Максим Козицький уточнив, що гучні вибухи в області – результат роботи ППО.

Про те, що деякі ракети наближаються до меж Житомирщини, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко. Згодом стало відомо про роботу ППО в Тернопільській області та вибухи в Харкові (дані від очільники ОВА Олега Синєгубова).

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак нагадав громадянам, що українська протиповітряна оборона та авіація зможуть відбити чергову атаку ворога, хоч він "ніяк не змінить тактику і продовжує воювати з цивільною інфраструктурою".

Згідно з інформацією від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Сили оборони змогли знешкодити 18 із 28 випущених крилатих ракет та 3 з 5 керованих авіаційних ракет. Держава-терорист задіяла в атаці снаряди повітряного базування Х-101/Х-555, Х-22, морського базування "Калібр", авіаційні ракети Х-59.

Наслідки влучення ракет

На жаль, ППО не вдалося виявити та знешкодити всі ракетні снаряди російських окупантів. У Дніпрі одна з ракет влучила у багатоквартирний будинок. За інформацією заступника ОП Кирила Тимошенка, "немає як мінімум одного під‘їзду, під завалами знаходяться люди, які були дома у святковий день". На місці події працюють всі рятувальні служби.

Станом на 18:30 відомо про 39 поранених, семеро з них – діти. Всі перебувають у лікарнях, дехто має важкі травми, як уточнює голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. П'ять українців загинули.

 | Фото: Telegram
 | Фото: Telegram
 | Фото: Telegram
 | Фото: Telegram

Зруйнований будинок у Дніпрі

Фото: Telegram

Зруйнований будинок у Дніпрі

Фото: Telegram

Зруйнований будинок у Дніпрі

Фото: Telegram

Зруйнований будинок у Дніпрі

Фото: Telegram

Голова Львівської ОВА Максим Козицький попередив про можливі перебої у постачанні світла та води через влучання в об‘єкт критичної інфраструктури.

Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що прильоти по енергетичних об'єктах зафіксовані у Харківській, Львівській, Івано-Франківській, Запорізькій, Вінницькій та Київській областях. Це означає, що варто приготуватися до важких днів попереду, адже доведеться застосовувати аварійні вимкнення світла у більшості регіонів України.

Превентивні та екстрені відключення світла

В деяких областях місцева влада прийняла рішення вимкнути електропостачання деяким споживачам, аби уникнути значних пошкодження енергосистеми. Так фахівці зможуть одразу відреагувати на потрапляння в об’єкти критичної інфраструктури та почати ремонтні роботи.

Херсон. Як повідомив очільник ОВА Ярослав Янушевич, окремі мікрорайони Херсона та 35 населених пунктів області тимчасово відключені від електроживлення.

"Це вимушені заходи, пов'язані з черговою ракетною атакою росіян – щоб вберегти енергетичні об'єкти від можливого серйозного пошкодження, їх роботу варто призупинити", – зазначив він.

Харків. За інформацією Telegram-каналу "Суспільне Харків", після вибуху більшість районів міста знеструмлені. Тимчасово зупинився метрополітен. Відомо про два прильоти в об‘єкт критичної інфраструктури, тож довелося застосувати аварійні відключення світла.

Київ. УДТЕКповідомили про вимушений превентивний крок – ввести екстрені відключення електроенергії. "У зв’язку з ракетною загрозою в столиці. Це дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі", – пояснили енергетики.

Вінниця. Застосовуються аварійні відключення світла.

Черкаси. Енергетикам довелося задіяти аварійні вимкнення через проблеми в мережі.

Житомир. Міська влада прийняла рішення про превентивні аварійні відключення електроенергії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в деяких областях ввели екстрені відключення світла. Також ми повідомляли, що в Україні 14 січня оголосили тривогу лише після вибухів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.