Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Російський газ для українців: яку важливу заяву зробили у Нафтогазі напередодні зими

У Нафтогазі пояснили, чи варто перейматися українським споживачам через проблеми з газом, якщо РФ зупинить транзит

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що буде, якщо РФ зупинить транзит газу взимку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Угода щодо транзиту газу між Києвом та Москвою діятиме ще до грудня 2024 року. Але росіяни вже неодноразово погрожували, що зупинять транзит, попри чинні домовленості. Втім, навіть якщо окупанти зважаться на такий крок, на постачанні газу населенню в Україні це ніяк не позначиться.

Про це заявив голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов.

За його словами, якщо у Кремлі вирішать припинити транзит газу територією України, Нафтогазу вистачить власних запасів для того, аби задовольнити усіх споживачів.

"Споживачі в Україні будуть з газом, навіть якщо транзит зупиниться. Наших запасів абсолютно достатньо", — сказав він.

При цьому Чернишов підкреслив, що Україні російський газ взагалі ні до чого, адже ми відмовилися від нього ще у 2014 році.

"Фактично до цього моменту компенсували різницю споживання за рахунок імпортного газу. У 2023 році, як я й казав раніше, розраховуємо на український ресурс. Тому ніякої кореляції між транзитом і нашим споживанням не існує", — зауважив Олексій Чернишов.

Чи погодиться Україна на новий газовий контракт з РФ

На думку українського міністра енергетики Германа Галущенка, шанси на це в умовах війни надзвичайно низькі. Це означає, що нових домовленостей щодо транзиту газу між країнами не буде.

"Мені дійсно важко уявити, як це може бути на двосторонній основі", – сказав Галущенко.

Він також зауважив, що транзит, ймовірно, може зупиниться до кінця наступного року. Шлях через Україну — один з останніх, яким російський газ постачається до країн ЄС. Тож Україна вже готує свою газотранспортну систему до скорочення поставок.

Чому Україна не відмовилася приймати російський газ, попри війну

Як пояснив нещодавно глава Нафтогазу Олексій Чернишов, таким чином Україна підтримує деякі європейські країни, яким було б надзвичайно важко без російського газу.

"Деякі країни мають обмежений доступ до інших каналів, наприклад, чехи, австрійці, угорці, словаки та інші. Це дуже важливе питання", – пояснив він.

Що з газодобуванням під час війни

В Україні не лише не припинили добувати власний газ в умовах повномасштабних бойових дій, а навіть, навпаки — наростили об'єми власного видобутку. Так, в кінці вересня 2023 року на території нашої країни запрацювали нові свердловини, завдяки чому Укргазвидобування зможе збільшити обсяги щоденного накопичення ресурсу.

Цікаво, що чотири з п'яти місць розташовані на старих родовищах, вік яких становить 45-55 років. Там застосували нову технологію та відкрили додаткові поклади на виснажених ділянках. Водночас ще одна свердловина є абсолютно новою.

Раніше ми розповідали, як українцям підготуватися до складної зими. Також ми писали, де в Україні вже стартував опалювальний сезон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.