Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газу буде ще більше: як вдалося збільшити видобуток на 500 тисяч кубометрів за добу

Підприємство використовує сучасні технології, щоб старі, вже виснажені родовища отримували нове життя

Фото: Pexels, Unsplash, naftogaz.com. Колаж: Pro Гроші

В Україні запустили 5 нових свердловин для видобутку газу

Фото: Pexels, Unsplash, naftogaz.com. Колаж: Pro Гроші

В Україні почали працювати нові свердловини, причому більша частина – на старих родовищах. Завдяки цьому Укргазвидобування зможе збільшити обсяги щоденного накопичення ресурсу для успішного проходження опалювального сезону. Всього пробурили 5 свердловин.

Про це повідомила пресслужба Нафтогазу на офіційному сайті.

Зазначається, що 4 з 5 місць розташовані на старих родовищах, вік яких становить 45-55 років. Але завдяки застосуванню сучасних технологій вдається відкривати нові поклади на виснажених ділянках. Плюс поступово збільшують інвестиції для дослідження та освоєння родовищ.

Ще одна свердловина повністю нова, вперше газ із неї надійшов у газотранспортну систему України цього місяця. Кожна ділянка демонструє стабільні показники видобутку і можливість потенційного приросту.

Щобільше, на одному з родовищ вдалося збільшити добове накопичення на 35%, такі цифри з’явилися вперше за останні 2 роки. На іншій ділянці обсяги видобутку підвищилися майже на 50%. Загалом завдяки запуску Укргазвидобування почало отримувати додаткові 500 тисяч кубометрів газу на добу.

Раніше очільник Нафтогазу Олексій Чернишов заявляв, що компанія планує зберігати темпи зростання на рівні 7% за рік. Висока, але досяжна планка – накопичити 14 млрд кубічних метрів ресурсу у 2024 році лише за рахунок Нафтогазу.

Станом на вересень 2023 року запаси в підземних сховищах дорівнюють 15,1 млрд кубів. За оцінками, це дозволить пройти наступний опалювальний сезон тільки з українським газом, без імпортованого.

Чому транзит російського газу досі не зупинили

Раніше ми розповідали, що попри повномасштабну війну, яка триває більше півтора року, через територію Україну транспортується російський газ. Постає питання, як такі відносини між сторонами досі можуть бути чинними. За словами Олексія Чернишова, Україна не має вибору, оскільки повинна дбати про потреби інших держав. Серед причин продовження транзиту такі:

  • досі діє контракт із Газпромом, він буде чинним до 2024 року;
  • деякі європейські країни, як Чехія, Угорщина, Австрія тощо, мають обмежені канали імпорту газу;
  • після підриву газопроводу "Північний потік" залишилися кілька альтернативних маршрутів – "Турецький потік" і територія України.

"Мені ставили таке питання: "Як ти можеш працювати зі своїм ворогом прямо зараз?" Ну, в якомусь сенсі, як можна продовжувати споживати російський газ? Ми робимо це тільки для вас, щоб ви не замерзли", – уточнив голова Нафтогазу.

І запевнив, що після завершення контракту жодних домовленостей – комерційних або практичних – між Газпромом та Україною не буде.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що санкції вже не лякають і розповідав, як Росія відновила експорт важливого енергоресурсу. Також ми повідомляли, що експерт пояснив, чому відновлення Каховського водосховища стоїть під питанням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.