Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Транзит російського газу: у Нафтогазі пояснили, чому не зупинили його попри війну

Олексій Чернишов відповів на критику щодо того, чому російське блакитне паливо продовжують транспортувати через Україну

Фото: Нафтогаз, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В "Нафтогазі" пояснили транзит газу РФ через Україну

Фото: Нафтогаз, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни транзит російського газу через територію України не зупинявся. Чинний контакт діє до 2024 року. У НАК "Нафтогаз України" пояснили, чому блакитне паливо з Росії досі перекачується через територію нашої країни.

Відповідь на це питання дав глава Нафтогазу Олексій Чернишов у коментарі виданню Newsweek.

За його словами, єдина причина, чому транзит газу продовжується – необхідність підтримати європейські країни, особливо ті, які не мають виходу до моря.

"Деякі країни мають обмежений доступ до інших каналів, наприклад, чехи, австрійці, угорці, словаки та інші. Це дуже важливе питання", – пояснив Чернишов.

Однак він запевнив, що такий "безглуздий" стан справ не влаштовує Україну та пояснив, чому транзит все ще продовжується.

"Мені ставили таке питання: "Як ти можеш працювати зі своїм ворогом прямо зараз?" Ну, в якомусь сенсі, як можна продовжувати споживати російський газ? Ми робимо це тільки для вас, щоб ви не замерзли", – запевнив очільник Нафтогазу.

Він уточнив, що після зупинки й підриву газопроводу "Північний потік", який транспортував газ до Німеччини, з альтернативних маршрутів залишилися "Турецький потік" і, власне, територія України.

Чи продовжать дію транзитного контракту

Відповідно до домовленостей, які діють станом на сьогодні, термін дії контракту щодо транзиту газу територією України спливає у 2024 році. Чернишов пояснив, чи може він бути продовжений.

"Будь-які комерційні, практичні чи договірні відносини між сторонами в таких умовах неможливі", – сказав очільник Нафтогазу.

Чи залишаться українці без газу, якщо транзит зупиниться

Енергетичний експерт Юрій Корольчук вважає, що результатом зупинки транзиту російського газу може стати відсутність газопостачання у частини українців.

Він переконаний, що якщо транзит припиниться, то тиску в мережі не буде. В результаті не буде змоги "розкидати" газ по системі на захід та на схід. Тобто газопостачання у цих регіонах країни може зупинитися.

Водночас у пресслужбі Міністерства енергетики запевнили, що українська газотранспортна система (ГТС) не зазнає проблем і продовжить стабільну роботу, навіть якщо транзит газу із Росії повністю припиниться.

Раніше ми писали про те, скільки газу Європа зможе зберігати в Україні. Також ми розповідали, що у Кремлі зрозуміли, як врятувати доходи Газпрому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.