Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром у нокауті — хто насмілився суперечити росіянам та позбавив їх чималої суми

У російській компанії вже заявили, що Молодова помилилася у підрахунках та збираються доводити свою правоту

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Газпром не отримає від Молдови 800 мільйонів доларів, які вимагав

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влада Молдови відмовилася визнавати та сплачувати борг, який сподівався отримати російський газовий монополіст "Газпром". На думку росіян, країна заборгувала за газ 800 мільйонів доларів.

Як заявив очільник уряду Молдови Дорін Речан, країна не збирається оплачувати вигадані борги.

"Ми не дозволимо покласти цей борг на плечі громадян. Молдова не збирається виплачувати уявні борги, а громадяни Молдови, очевидно, не зобов'язані за це платити також", – сказав він.

За підсумками міжнародного аудиту, який замовив уряд Молдови виявилося, що більшість боргу вигадана. Мало того, аудитори вважають що Moldovagaz має право озвучити російському "Газпрому" свої фінансові вимоги. Молдовська компанія натомість, пропонувала сплатити "Газпрому" 8,6 мільйона доларів.

Як відреагував "Газпром"

Росіяни, очікувано, не погодилися з позицією Молдови. Так, у "Газпромі" заявили, що твердження молдовської сторони неправдиві, тому "Газпром" збирається доводити свою правоту "усіма можливими способами".

Куди поділися прибутки "Газпрому"

Доходи російського монополіста перебувають на мінімальних значеннях з 2020 року. Водночас у першій половині поточного року російська компанія заробила усього-на-всього 296 млрд рублів.

"Газпром" зазнав катастрофічних збитків у порівнянні з минулим роком. Відомо, що за такий же період 2022-го компанія заробила у вісім разів більше – 2,5 трлн рублів.

У росіян не буде локшини

Економічна ситуація в РФ настільки погіршилася, що в країні існує можливість появи дефіциту вельми популярного серед населення продукту харчування – локшини швидкого приготування "Доширак". У Москві, як завжди, проблему вбачають у різкому зниженні курсу національної валюти, а ще скороченні поставок і нестачі співробітників на заводі.

Щодо останнього фактору, то на ситуацію впливає велика кількість працівників-мігрантів. На виробництві в Саратовській області працювало чимало людей із Середньої Азії, які переїздять на роботу в Казахстан та Південну Корею, бо там можуть заробити більше.

Тобто, займатися виготовленням локшини. Вже готову продукцію отримують лише великі торговим мережам. Звісно, керівництво заводу обіцяє вжити необхідних заходів, аби не відбулося подальшого зростання вартості "Дошираку". Хоча у це мало віриться.

Раніше ми пояснювали, чому російський "Газпром" почав погрожувати "Нафтогазу". Також ми писали, чи вистачить Україні газу для опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.