Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Франція кинула виклик Газпрому: що зробив колишній клієнт проти монополіста

Вкотре на російського монополіста подали в суд через невиконання контрактних зобов’язань

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Новий судовий позов на Газпром

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Французька енергетична промислова група Engie вимагає від Газпрому виплатити компенсацію за збитки, що виникли внаслідок припинення транспортування блакитного палива.

Про це йдеться у звіті компанії за 2022 рік, опублікований 21 лютого.

Зазначається, що Engie зазнала чималих витрат через невиконання російським монополістом домовленостей про постачання газу. На початку вересня минулого року прокачування ресурсу на адресу французького енергетичного гіганта було призупинено, оскільки Газпром не отримав кошти за липневі обсяги сповна.

Нагадаємо, що Володимир Путін указом "Про спеціальний порядок виконання іноземними покупцями зобов'язань перед російськими постачальниками природного газу" заборонив продавати блакитне паливо користувачам, які не провели оплату за попередні постачання.

Отже, Engie ініціювала арбітражний розгляд, що відбулося на початку четвертого кварталу 2022 року. "Ця арбітражна процедура пов’язана зі значною недопоставкою "Газпром експортом" компанії Engie станом на середину червня 2022 р., після чого було одностороннє рішення наприкінці літа скоротити постачання", – зазначено у звіті.

Зауважимо, що Engie була однією з найбільших клієнтів Газпрому, а станом на 2015 рік вважалася третьою за величиною глобальною групою в енергетичному секторі, якщо не брати до уваги нафтопродукти. Головним акціонером компанії є Франція, що володіє 23,64% капіталу і має 33,84% прав для голосування.

Хто ще судиться з монополістом

На Газпром минулого року надходило чимало судових позовів від компаній з різних країн світу, що залишилися незадоволені ситуацією щодо постачання блакитного палива. Наприклад, у грудні німецька енергетична компанія RWE ініціювала арбітраж, намагаючись відсудити компенсацію за втрати через непостачання ресурсу.

Найбільший імпортер газу Uniper також не лишився осторонь і звернувся до Міжнародного арбітражного трибуналу в Стокгольмі. На початку лютого поточного року до колег приєдналося чеське підприємство ČEZ з позовом про відшкодування 1 млрд чеських крон (45,3 млн дол.).

Водночас Газпром почав збільшувати транспортування через Україну. 21 лютого Оператор ГТС України отримав від російського монополіста заявку в обсязі 40,3 млн кубометрів. Цей показник оновив максимум з початку січня, при тому, що останній місяць компанія періодично понижувала обсяги транзиту. Який час Газпром прокачував Україною не більше 22 млн кубометрів на добу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які секрети Газпрому викрила українська IT-армія. Також ми повідомляли, навіщо монополісту приватна охорона.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.