Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Погані новини для Росії – на скільки Польща скоротить імпорт нафти

Країні можуть знадобитися санкції ЄС, щоб повністю зупинити імпорт трубопроводом

Фото: УНІАН, DEPOSITPHOTOS. Колаж: Pro Гроші

Для російських нафтопродуктів існує кілька обмежень

Фото: УНІАН, DEPOSITPHOTOS. Колаж: Pro Гроші

Постачання російської нафти до Польщі нафтопроводом "Дружба" може цього місяця значно скоротяться. Все через те, що Варшава згортає відносини з Москвою.

Про це пише Bloomberg.

Потік планується на рівні близько 220 000 тонн у лютому – приблизно 58 000 барелів на день. У січні цей потік був 500 000 тонн.

Ці зміни повʼязані з тим, що польський державний нафтопереробний завод PKN Orlen SA вирішив не продовжувати контракт із російським нафтовим гігантом ПАТ "Роснефть". Договір закінчився ще минулого місяця. Інший контракт із ПАТ "Татнафта" залишається чинним.

На російські трубопроводи не поширюється заборона на імпорт Європейського Союзу. Вона набула чинності 5 грудня. Однак Польща та Німеччина пообіцяли припинити закупівлю у Росії до кінця 2022. Все на знак засудження російського вторгнення в Україну.

Польські офіційні особи зазначають, що країні можуть знадобитися санкції ЄС, щоб зупинити імпорт трубопроводом. 90% нафти, яку вона переробляє на своїх нафтопереробних заводах, тепер надходитиме не з Росії, а від інших постачальників.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми вже розповідали, що з 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності вже за кілька днів, а саме 5 лютого 2023 року. Гранична ціна на них поки що не оголошена.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Що відбувається з нафтою РФ

Раніше ми писали, що Росії не щастить з експортом не тільки газу, але й нафти. Після введення ембарго на транспортування ресурсу морським шляхом постачання скоротилися на чверть порівняно з попередніми місяцями.

Детальніше про ситуацію з нафтою Російської Федерації читайте за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка з європейських країн відмовилася від російської нафти. Також ми розповідали, чи вдалося довести причетність РФ до аварій на "Північних потоках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.