Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відповідь Путіна на санкції не врятувала експорт: що відбувається з нафтою РФ

Експорт обвалився на чверть, якщо порівнювати з показниками за минулі місяці

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експорт нафти з Росії рекордно скоротився

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Росії не щастить з експортом не тільки газу, але й нафти. Після введення ембарго на транспортування ресурсу морським шляхом постачання скоротилися на чверть порівняно з попередніми місяцями.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

Компанія Kpler, яка досліджує сировинні товари, визначила, який об’єм нафти Росія транспортувала у грудні. Цей показник становить 2,5 мільйони барелів, що на 22% менше, ніж у листопаді. Причин скорочення постачання є кілька.

Перша – ембарго на російську нафту та встановлення цінового обмеження за барель, які почали діяти 5 грудня поточного року. Санкції запровадили Європейський Союз, країни "Великої сімки" та Австралія. Ці заборони стають на заваді перевезенню нафтопродуктів морським шляхом до третіх країн.

У Росії залишилося небагато покупців ресурсу, які не бояться накликати на себе додаткові санкції. Йдеться про Туреччину, Індію, Болгарію та Китай. Інші постійні імпортери не хочуть зіткнутися з незадоволенням з боку ЄС та G7, тож поступово скорочують постачання. Плюс на завантаження суден вплинула зимова погода, яка у грудні забезпечила громадян порівняно високою середньою температурою. Через теплу погоду попит на нафту слабший навіть серед держав, які продовжують її купувати.

Нагадаємо, що у відповідь на санкції Заходу президент Росії Володимир Путін образився та підписав указ-відповідь про заборону продавати нафту країнам, які у контракті використовуватимуть механізм фіксації граничної ціни. Заборона набере чинності 1 лютого 2023 року і триватиме до 1 липня.

Щоб обійти обмеження, необхідно буде отримати спеціальний дозвіл російського диктатора. Звісно, це ще раз вдарить по експорту нафтопродуктів і скоротить постачання навіть до країн, які ще сьогодні дозволяють собі співпрацювати з Росією.

Чергові шантажі РФ

Кремль висловлює незадоволення ситуацією, що склалася на міжнародному ринку, тож вдається до звичного для себе шантажу: погрожує скоротити видобуток і продавати нафту лише тим країнам, які не підтримали стелю ціни.

"Ми будемо реалізовувати нафтопродукти в ті держави, які працюватимуть на ринкових умовах, навіть якщо доведеться дещо скоротити видобуток. Цей інструмент (цінова межа на вартість) неринковий, неефективний, суперечить усім правилам", – обурливо констатував віцепрем'єр Росії Олександр Новак.

Нагадаємо, що відповідно до рішення ЄС і партнерів, максимальна вартість ресурсу тепер становить 60 доларів за барель. Передбачається, що обмеження зменшить доходи Росії від експорту та чинитиме тиск на владу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що станеться з російською нафтою одразу після ембарго. Також ми повідомляли, що Кремль готує "план помсти" за нафтові санкції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.