Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Польщі: чи можна виїхати з країни без втрати статусу тимчасового захисту

Після початку повномасштабної війни багато українців переїхали до країн ЄС та отримали там статус тимчасового захисту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як виїхати з Польщі зі збереженням статусу тимчасового захисту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 2023 року українці, які переїхали до Польщі, зможуть виїхати за межі країни зі збереженням статусу тимчасового захисту.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Українці, які переїхали до Польщі у 2023 році, мають обов'язково зареєструватися та отримати номер PESEL UKR. Це документ, який дає можливість перебування у Польщі терміном на 18 місяців з можливістю виїхати з країни на строк до 30 днів.

Також він дозволяє українцям отримувати соціальні виплати, користуватися державними медичними послугами, працювати та навчатися.

Тобто, українці, які отримали документ PESEL UKR, можуть виїхати за межі Польщі зі збереженням статусу тимчасового захисту, але не більше ніж на 30 днів.

При поверненні в Польщу необхідно повідомляти співробітника польської прикордонної служби про намір в’їхати з використанням права на тимчасовий захист у Польщі та кожного разу пред’являти електронний документ diia.pl.

Грошова допомога в Польщі

Деякі українці з 1 лютого знову зможуть отримувати грошову допомогу в Польщі у розмірі 500 злотих (більш як 4 000 гривень) у рамках програми "Сім'я 500+". Йдеться про сім'ї з неповнолітніми дітьми.

Отримувати таку допомогу щомісяця впродовж року зможуть українські сім'ї, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році та мають неповнолітніх дітей на утриманні.

Подати заявку та отримати фінансову підтримку можна на Платформі Електронних Послуг PUE ZUS. Для цього потрібно:

  • користуватися польським номером телефону та електронною поштою;
  • мати номер PESEL;
  • увійти на власну сторінку PUE ZUS або ж зареєструватися там;
  • заповнити заявку на допомогу "500+".

Крім того, зареєструватися в програмі українські громадяни можуть через додаток mZUS. Він доступний для завантаження на смартфон через Google Play та AppStore.

Отримати грошову допомогу можуть особи, які:

  • є громадянами України або чоловіком чи дружиною громадянина/громадянки України;
  • перебувають у Польщі на законних підставах;
  • є батьком/матір’ю/опікуном неповнолітнього громадянина України, який прибув до Польщі з 24 лютого 2022 року, або батьком дитини, народженої в Польщі громадянкою України, яка легально перебуває в Польщі;
  • мають номер PESEL.

Раніше ми розповідали, що з українських міст запускають нові поїзди в Польщу. Також ми писали, як українці можуть натрапити на шахраїв в Польщі. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.