Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що з доказами? Чи вдалося довести причетність Росії до аварій на "Північних потоках"

Росія досі залишається під підозрою як можлива винуватиця кількох вибухів на газопроводі

Фото: European Space Agency, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розслідування аварії на Nord Stream досі триває

Фото: European Space Agency, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після стількох місяців виснажливого розслідування на місцях витоків газу досі не можна з упевненістю сказати, чи причетна Росія до інциденту на "Північних потоках". Деякі західні офіційні особи тепер змінили точку зору порівняно з першими заявами.

Деталі повідомляє видання The Washington Post.

За інформацією джерела, аварія справді спричинена зовнішнім нападом, однак приписати його конкретній державі може бути неможливо. Деякі чиновники дійшли висновку, що відповідальність Росії під великим питанням, хоча ще в жовтні були впевнені у причетності РФ.

Як уточнив європейський чиновник, не називаючи ім'я, на сьогодні немає жодних доказів того, що Росія стоїть за саботажем. Ця теза повторює оцінку кількох десятків дипломатичних і розвідувальних фахівців у дев'яти країнах, яких опитали за останні кілька тижнів.

Американська розвідка регулярно перехоплює розмови офіційних осіб Росії та представників військових формувань, але ні разу не отримувала підтверджень чи будь-яких натяків про спроби приховати свою причетність до аварії. Оскільки однозначних доказів немає, все більше офіційних посадових осіб вважають, що Кремль взагалі не має відношення до вибухів.

Водночас Росія залишається головним підозрюваним, оскільки має чимало мотивів, найперший з яких – продемонструвати залежність Європи від російських енергоресурсів і натякнути на вразливість енергетичної інфраструктури ЄС.

Що відомо про диверсію на "Північних потоках"

Сейсмологам вдалося точно встановити час трьох вибухів на газопроводах Nord Stream. Перший відбувся вночі 26 вересня на південному сході від данського острова Борнхольм. А наступні два лише через 12 годин на північному сході від суші. Відстань між пошкодженими гілками відносно невелика, тож в теорії здійснити атаку можна було за участю кількох людей, які керували підводними безпілотниками чи надводними кораблями.

Список підозрюваних не обмежується лише Росією чи країнами, які мають дослід глибоководного занурювання. Нагадаємо, що внаслідок аварії у води Балтійського моря витекло до 500 мільйонів кубометрів технічного газу – метану.

У відповідь на впевненість деяких країн щодо відповідальності Росії прессекретар Дмитро Пєсков назвав подібні висловлювання саботажем, а сам президент Володимир Путін – "актом міжнародного тероризму, метою якого є якого підірвати енергетичну безпеку Європи". Влада Німеччини оголосила про посилення заходів щодо захисту критичної інфраструктури на тлі диверсії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Німеччина зробила важливу заяву про "Північний потік-2". Також ми повідомляли, який вирок "Північному потоку" винесли країни G7.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.