Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найгірший сценарій: чи зберігається можливість тотального блекауту для Києва

Столична влада розповіла, чи готове місто до нових блекаутів і чого очікувати киянам

Фото:УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Киянам розповіли, чи варто переживати через блекаут

Фото:УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Києві влада підготувалася до можливого нового блекауту через ракетні обстріли з боку Росії. У місті, зокрема, пропрацювали варіанти функціонування міста, якщо росіянам вдасться реалізувати найгірший сценарій — вивести із ладу усю критичну інфраструктуру столиці.

Про це розповів перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

За його словами, після ракетних обстрілів спеціалісти швидко усе відновлюють і облаштовують нові маршрути для подачі електроенергії. Тож завдання номер один для міста — зберегти водо- та теплопостачання, медичні послуги, роботу громадського транспорту, забезпечити безперебійність аварійних робіт. До цього готуються усі служби.

"Тому слово "блекаут" вже не таке страшне, як раніше. Воно просто є у нашому лексиконі, але місто робить все, аби він у Києві не настав", — зазначив Поворозник.

Втім, заступник Віталія Кличка не виключає, що після чергових атак на Київ ситуація у місті може бути важкою, але не безнадійною.

"Ми навіть готові до того, що доведеться зливати воду із системи обігріву будинків. А для обігріву громадян будуть задіяні пункти обігріву, які вже назвали "Пунктами незламності", — підкреслив він.

Києву скоро не загрожуватиме блекаут

Орієнтовно з середини лютого 2023 року Київ вийде з-під загрози опинитися у повному блекауті. Як пояснив керівник Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, українські спеціалісти впроваджують план, за яким українська столиця уникне тотальних відключень електроенергії після російських обстрілів.

"Якщо все вдасться зробити так, як зараз заплановано, то із середини лютого Києву буде однаково будь-який блекаут. Київ стоятиме. Але треба зробити певні речі", – розповів він.

Спеціаліст також пояснив, що нова схема електроживлення працюватиме від резервної генерації. Таким чином вдасться забезпечити роботу водоканалів і систем теплопостачання.

Киянам знову змінили графіки відключень світла

Тим часом у місті запровадили відключення електроенергії у так званих світло-сірих зонах графіку. Усе через те, що генерація досі не відновилася через пошкодження у мережі, а енергосистема не може впоратися з наростаючим попитом.

Додамо, що у Києві та області віднедавна діють нові графіки, які складаються з трьох колірних категорій:

  • білий: світло планується увімкнути обов’язково;
  • сірий: електрики не буде точно;
  • світло-сірий: можливі відключення, якщо збільшуватиметься дисбаланс в енергосистемі.

Раніше ми розповідали, як Київ житиме і працюватиме у випадку тривалої відсутності електропостачання. Також ми писали, коли українці зможуть отримати безплатні LED-лампи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.