Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут більше не загроза? Киянам розповіли, що зміниться зі світлом найближчим часом

Київ — один із найскладніших регіонів об’єднаної енергосистеми України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Енергетики розробили схему для захисту столиці від блекаута

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Київ з середини лютого 2023 року позбавиться від загрози опинитися у повному блекауті через ракетні обстріли з боку російської армії.

Про це в етері телемарафону заявив керівник Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, російські енергетики добре обізнані у тому, що столиця України — один із найскладніших регіонів об’єднаної енергосистеми України. При цьому місто є дуже вразливим щодо обстрілів енергоінфраструктури, але вже зараз українські спеціалісти впроваджують план, завдяки якому Київ зможе уникнути тотальних відключень електроенергії після ворожих обстрілів.

"Якщо все вдасться зробити так, як зараз заплановано, то із середини лютого Києву буде однаково будь-який блекаут. Київ стоятиме. Але треба зробити певні речі", – розповів він.

Олександр Харченко пояснив, що нова схема електроживлення працюватиме від резервної генерації, яка забезпечить роботу водоканалів і систем теплопостачання.

"Буде резервна генерація для водоканалів, для теплових станцій. Щоб у разі, якщо система не працюватиме, усі отримували живлення, тепло та воду", – зазначив спеціаліст.

Він також підкреслив, що цю захисну "парасольку" поширять на інші великі українські міста, аби Росія більше не могла загрожувати їм блекаутом.

Ракети РФ не змогли зруйнувати енергосистему України

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Росії, попри усі спроби, не вдалося занурити Україну в блекаут. Хоча у Кремлі дуже сподівалися, що після масованих обстрілів у нашій країні повністю зникне світло.

"Вісім ракетних ударів, понад тисяча ракет і дронів за півтора місяця не змогли зруйнувати нашу енергосистему", – повідомив Шмигаль.

Він також додав, що Україна отримує підтримку від міжнародних партнерів. В країну направляється "маса запчастин", а тому невдовзі почнеться відновлення української енергетичної інфраструктури.

Крім того, в Україні створили паралельну незалежну інфраструктуру виробництва електроенергії через генератори. Шмигаль запевнив, що українці точно зможуть пройти цю зиму, адже швидко адаптуються до нових реалій.

Раніше ми розповідали, чому ціни на продукти зростуть найближчим часом. Також ми писали, яка ще країна може відчути на собі блекаут через війну Росії проти України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.