Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли українці зможуть отримати безплатні LED-лампи – названа нова дата

Обмін ламп розжарювання на LED-лампи обіцяли почати ще з 1 січня, однак терміни змістилися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть отримати безкоштовні LED-лампи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 16 січня починає діяти програма безплатного обміну старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, спочатку в кількох областях пройде бета-тестування програми, а уже в лютому обміняти лампу розжарювання на LED зможе кожний українець.

"На першому етапі плануємо замінити до 500 тисяч ламп у шести регіонах України. Після цього орієнтовно за два тижні проєкт запуститься у звичайному режимі по всій території України", – зазначив Шмигаль.

Кожен зможе подати заявку через "Дію", а потім отримати 5 нових ламп у найближчому відділенні Укрпошти.

Як працюватиме обмін

Повнолітні українці зможуть прийти до відділення Укрпошти або залишити свою заявку спочатку на порталі "Дія", а потім фізично прийти до відділення Укрпошти та безплатно поміняти старі лампи розжарювання на нові LED-лампи.

Одна людина може замінити п'ять лампочок і таким чином зробити свій внесок у впровадження енергозбережних технологій у себе вдома, оскільки LED-лампи споживають у 7-8 разів менше електроенергії.

У Мінекономіки уточнили, що 40% структури споживання електричної енергії в Україні становить населення, а заміна 50 млн лампочок розжарювання може заощадити роботу одного реактора потужністю 1 ГВт.

Загалом уряд планує замінити 50 млн старих лампочок на LED-лампи.

Як може псуватися техніка при відключеннях світла

Раніше ми розповідали, що при відновленні подачі струму почастішали випадки стрибків напруги. Якщо техніка миттєво не виходить з ладу, це не означає, що вона не псується. Щоб врятувати техніку, необхідно відключати її від мережі при відключенні електроенергії та встановити реле напруги.

Найскладніша ситуація спостерігається у старому житловому фонді, тому що захисних щитків у квартирах немає, а в щитках у під'їздах коїться "повний безлад". Контакти не затягнуті, тому підключення відбувається хаотично та безпосередньо. Тому варто викликати фахівця, відключати будинок від мережі та підключати реле напруги.

Таке реле коштуватиме лише 800-1 500 грн (залежно від виробника), але при цьому може захистити техніку на десятки тисяч гривень. Принцип роботи реле дозволяє при різкому падінні чи зростанні напруги відключати подачу струму до стабілізації.

Раніше ми писали про те, які обленерго в Україні порушують правила відключень електроенергії. Також ми розповідали, які прилади у квартирі не економлять електрику.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.