Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як Київ житиме під час тривалого блекауту – інструкція по виживанню від Кличка

Мер столиці розповів, як скористатися всіма необхідними послугами під час тривалої відсутності світла

Фото: Telegram/Віталій Кличко. Колаж: Pro Гроші

16 грудня Київ витримав найбільшу ракетну атаку

Фото: Telegram/Віталій Кличко. Колаж: Pro Гроші

16 грудня Київ витримав найбільшу ракетну атаку з початку повномасштабного вторгнення. Через це в місті запровадили екстрені відключення світла.

Весь електротранспорт, у тому числі метро, було призупинено. У багатьох районах столиці спостерігаються відключення водо- та теплопостачання.

Про те, як Київ житиме і працюватиме у випадку тривалої відсутності електропостачання, розповів мер міста Віталій Кличко.

Наземний транспорт

У разі повної відсутності електропостачання на всіх маршрутах наземного транспорту, зокрема електротранспорту, будуть працювати автобуси. Проїзд у такому випадку буде безплатним. На територіях автобусних парків облаштовані пункти обігріву для водіїв.

Міська електричка ходитиме. Для цього залізничники підготувалися до її руху з локомотивом на дизельній тязі. Інтервал між поїздами буде орієнтовно 30 хвилин.

Усю оперативну інформацію про Київську міську електричку можна дізнатися в Telegram-каналі KyivCityExpress.

Метро

В умовах повної відсутності електрики рух поїздів метрополітену буде призупинений. Водночас підземні станції працюватимуть як пункти тимчасового перебування та укриття під час повітряної тривоги. Наземні станції будуть зачинені.

На підземних станціях будуть доступні:

  • інтернет-зв’язок;
  • електроенергія для підзарядки гаджетів;
  • питна вода;
  • санітарні вузли.

Вхід у метро буде безплатним, але потрібно мати при собі документ, що посвідчує особу.

Кличко застерігає, що середня температура на станціях підземки становить 12-14 градусів тепла. Тому обов'язково треба одягати зимовий одяг та додатково мати теплі речі.

Пункти обігріву

Найближчий пункт обігріву можна знайти на мапі. Тут також вказані телефонні номери, прізвища відповідальних за них осіб та місткість закладу.

Окрім того, за посиланням можна знайти дані про те, чи є там кімнати матері та дитини, приміщення для осіб з інвалідністю та приміщення для приймання їжі.

Щоб орієнтуватися в місті без зв’язку та мобільного інтернету, завантажте на смартфон мапу в додатку Google Maps.

Для цього необхідно:

  1. Зайти в додаток.
  2. Натиснути на іконку вашого профілю та вибрати "Карти офлайн".
  3. Натиснути на напис "Виберіть власну карту".
  4. Обрати необхідну ділянку та натиснути "Завантажити".

Зв'язок

Мобільний зв'язок, у разі відсутності електропостачання, працюватиме в обмеженому режимі. Буде тільки голосовий зв'язок.

У метрополітені працюватиме мобільний інтернет (LTE, 3G), на частині станцій — також WI-FI.

Бювети

У разі перебоїв із водопостачанням воду можна набрати в бюветних комплексах, які під’єднані до генераторів. Де розташований найближчий до вашого дому бювет, а також статус його підключення до електроенергії можна дізнатися на мапі бюветів.

Окрім того, питну воду та воду для інших потреб доставлятимуть в пункти обігріву за необхідності. Також воду можна буде купити в магазинах, які працюватимуть.

ТРЦ, торговельні мережі та ринки

Без електропостачання у Києві продовжуватимуть працювати окремі:

Варто зазначити, що графіки роботи в умовах відсутності електропостачання можуть бути скороченими.

Аптеки

Перелік адрес аптек КП "Фармація", які забезпечені резервними джерелами живлення, а також аптек приватної мережі можна знайти тут.

Ветеринарні клініки

Ветеринарні лікарні також будуть надавати кваліфіковану допомогу домашнім улюбленцям в умовах відсутності електропостачання. Крім того, продовжить працювати й Служба обліку та реєстрації тварин.

Банки

Визначений перелік банків столиці надає клієнтам фінансові послуги в умовах тривалої відсутності електропостачання. Як зазначили у Національному банку України, чергові відділення забезпечуються усім необхідним обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи за відсутності електрики.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як економити заряд телефону під час тривалого відключення світла. Також ми розповідали, що після масованої ракетної атаки 16 грудня ДТЕК вимушено відключився від енергосистеми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.