Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світло в Києві вимикатимуть інакше: в YASNO попередили про нові виклики

Останнім тижнем поступово зростають обсяги споживання світла, через що енергетики вдаються до жорсткіших обмежень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через похолодання в Україні зросло споживання електроенергії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Киянам варто приготуватися до відключення електроенергії у так званих світло-сірих зонах графіку. Енергосистема не здатна впоратися з необхідними обсягами споживання, генерація досі не зростає через пошкодження мережі.

Про це повідомив генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко.

Дефіцит світла продовжує зростати навіть у нічний час. Укренерго щодня повідомляє про нові ліміти споживання, які діють протягом доби. Обленерго вимушені максимально обмежувати мешканців, щоб обсягів вистачило на покриття потреб критичної інфраструктури. З огляду на ситуацію, жителі столиці повинні підготуватися до відключення світла у світло-сірий зоні графіку.

Нагадаємо, що у Києві та області віднедавна діють нові графіки, які складається з трьох колірних категорій:

  • білий: світло планується увімкнути обов’язково;
  • сірий: електрики не буде точно;
  • світло-сірий: можливі відключення, якщо збільшуватиметься дисбаланс в енергосистемі.

"Обсяги обмежень зараз такі, що світло, найбільш імовірно, відключатимуть у світло-сірих зонах графіка. Це складно прийняти після тривалого часу без відключень, але така наша нова реальність. Генерація не збільшиться, а споживання росте. Той самий дефіцит стає більшим", – уточнив Сергій Коваленко.

Чому збільшується дефіцит, якщо немає нових обстрілів

Українці цікавляться, чому обсяги споживання покрити не вдається, якщо нових масованих ракетних обстрілів від російських окупантів не було вже кілька тижнів. Справа у значному похолоданні, через яке ліміти довелося зменшити. В Україну прийшла низька температура та сильний шквальний вітер, який наносить шкоду мережам операторів системи розподілу.

Також не варто забувати, що чимало електроенергії потребує промисловість, яка починає поступово відновлювати стандартний режим роботи. Під час новорічних свят важкий бізнес майже не функціонував, що дозволило забезпечити всіх приватних споживачів світлом на свята.

Як відбувається розподіл електроенергії

Сергій Коваленко у повідомленні нагадав читачам, що український уряд розробив систему розподілу світла між групами споживачів. Першими в черзі стоять об'єкти критичної інфраструктури, тобто лікарні, комунальні підприємства, пожежні тощо. Зазвичай вони споживають до 30% від загального обсягу.

Потім світло постачають на виробничі підприємства та бізнесу, функціонування якого дозволяє підтримувати економіку України. І лише в останню чергу залишок електрики ділять між будинками. Тому часто громадянам не вистачає генерації, що спричиняє не лише стабілізаційні, але й екстрені відключення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Укрзалізниці зʼявляться свічки для пасажирів. Також ми повідомляли, які обленерго в Україні порушують правила відключень електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.