Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтовий пазл: яка країна найбільше залежить від Росії

Ця країна закуповує понад 80% своєї сирої нафти на міжнародному ринку, але більшість продукції надійшло саме з Росії

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Росіяни пропонують дисконт на нафту

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Всупереч санкціям, росіянам вдається підтримувати обсяги продажів своєї нафти. Наприклад, станом на сьогодні одним з найбільших покупців енергоносіїв агресора є Індія. Однак за словами представників країни, вони не мають залежності від постачання нафти.

Про це пише enkorr.

Що каже Індія

Міністр нафти та газу Хардіп Сінгх Пурі запевняє, що Індія не має залежності від постачання жодної країни, у тому числі й Росії. Коли ж у нього запитали про дисконтну знижку від 15 до 30 доларів за барель від росіян, то він не став заперечувати. Але додав, що це не єдиний продавець, який робить такі пропозиції.

"Так, знижки були. Але їх надавали багато продавців. Ми диверсифікували постачання. Раніше ми закуповували нафту у 27 джерел – тепер у 39", – заявив політик.

Якою ситуація є насправді

Відомо, що Індія закуповує понад 80% своєї сирої нафти на міжнародному ринку. Це робить її третім найбільшим імпортером у світі. Аналітика S&P Global показує, що у липні 2023 року найбільше продукції надійшло з країн Близького Сходу та Росії.

Після того, як західні компанії почали відмовлятися від російської нафти, то Індія наростила обсяги закупівель з дисконтом. Наприклад, станом на сьогодні 40% усього нафтового імпорту Індії припадає на Росію.

Як змінилися постачання російської нафти

Європа

Раніше ми вже писали про те, що морські експортні постачання російської нафти до європейських країн зросли до 125 000 барелів на добу за чотири тижні до 16 липня і повністю спрямовані до Болгарії. Ці дані не включають постачання до Туреччини.

Ринок, який раніше споживав близько 1,5 мільйона барелів морської нафти, постачаної з експортних терміналів у Балтійському, Чорному та Арктичному морях, майже повністю втратився. Тимчасово його замінили далекомагістральні напрямки до Азії, що є дорожчими та тривалішими.

Азія

Середні щотижневі постачання російської нафти клієнтам в Азії, а також постачання на суднах без визначеного кінцевого пункту призначення зменшилися до 2,77 мільйона барелів на добу в період до 16 липня. Це найнижчий рівень за останні шість місяців.

Більше про те, що відбувається на ринку нафти, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже писали про те, що Російська Федерація односторонньо розірвала "зернову" угоду. Також ми повідомляли, як змінилися ціни на нафтовому ринку.

Нагадаємо, що раніше ми вже зазначали про недостатню кількість пального в Криму, а ще стало відомо про знеструмлення Севастополя, де причиною проблеми могло бути ні що інше, як технологічне порушення, зазначили спеціалісти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.