Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зернова угода пішла в історію? Чого вимагає Москва та що буде з експортом українського зерна

Президент Туреччини підтвердив, що дія зернового коридору фактично буде зупинена на невизначений термін

Фото: МЗС Туреччини, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ердоган підтвердив припинення дії зернової угоди

Фото: МЗС Туреччини, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Росії заявили, що зернова угода припиняє свою дію вже з 18 липня. Саме з цього дня остаточно буде зупинений експорт української агропродукції Чорним морем. Цю інформацію підтвердив і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Про це пише агентство "Анадолу".

"Зернова угода пішла в історію", – сказав Ердоган під час пресконференції 17 липня.

Водночас він додав, що планує обговорити із президентом РФ Володимиром Путіним продовження зернової угоди. Цей діалог має відбутися під час візиту російського диктатора до Туреччини.

"Незважаючи на сьогоднішню заяву, я вважаю, що російський президент Путін хоче, щоб цей гуманітарний міст тривав", – сказав Ердоган.

Він допустив, що обговорення цієї теми може відбутися і раніше, "не чекаючи на серпень". Президенти Туреччини та Росії можуть провести переговори в телефонному режимі найближчим часом.

Що відомо про припинення зернової угоди

17 липня прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що зернова угода фактично зупинена. Він додав, що Росія повернеться до її реалізації, як тільки "буде виконано російську частину домовленостей щодо зернової угоди".

Крім того, в ООН нібито також вже отримали повідомлення від Москви щодо зупинення зернової угоди. А Києву передали ноту, в якій містилася інформація про те, що виконання ініціативи має бути повністю припинено з 18 липня.

Чого вимагає Москва для продовження зернової угоди

Ключовою вимогою Кремля є повторне підключення російського сільськогосподарського банку "Россельхозбанк" до міжнародної платіжної мережі SWIFT.

Банк відключили від SWIFT у червні 2022 року через вторгнення Росії в Україну. Речник ЄС заявив у травні, що ЄС не розглядає можливість відновлення роботи російських банків у SWIFT.

Водночас за даними західних ЗМІ, ЄС розглядає можливість підключення дочірньої компанії "Россельхозбанку" до SWIFT, щоб дозволити здійснювати операції з зерном і добривами.

Крім того, в ООН докладають зусиль, щоб Росія дозволила продовжити зернову угоду на кілька місяців. При цьому Організація Об'єднаних націй намагалася виграти час для ЄС, щоб отримати змогу для підключення дочірньої компанії "Россельхозбанку" до SWIFT.

Раніше ми писали про те, що нещодавно з Одеси надійшла невтішна звістка про роботу зернового коридору. Також повідомляли про те, хто погодився гарантувати безпеку суден з українським зерном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.