Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на нафту стрімко "пішли на дно" – що стало причиною обвалу

Економічне зростання Китаю виявилося повільнішим, ніж прогнозували експерти, що вплинуло на вартість нафтопродуктів у світі

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Світові ціни на нафту впали через проблеми в Китаї

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На початку тижня, 17 липня, ринок нафтопродуктів сколихнуло від падіння цін. Ф'ючерси на деякі марки впали більш як на долар. Ціни на нафту зазнали чималого тиску через розчарування в економічному підйомі Китайської Народної Республіки.

Про це пише видання Reuters.

Ціна на нафту сьогодні вразила учасників ринку, адже відбулося неочікуване падіння. Станом на 16:00 17 липня ф'ючерси такі (за барель):

  • марка Brent – 78,73 дол. (-1,11 дол., -1,39%);
  • марка West Texas Intermediate – 74,43 дол. (-0,98 дол., -1,3%);
  • марка Urals – 63,24 дол. (-0,35 дол, -0,55%).

Перша причина того, що нафта впала в ціні, – надто повільне економічне відновлення Китаю після пандемії коронавірусної інфекції. Передбачалося, що показники ВВП у річному обчисленні піднімуться на 7,3%, тоді як результати розчарували – ріст лише на 6,3%.

Плюс аналітики вважають, що ціна на нафту багато в чому залежить від послаблення попиту на продукцію у країні. Водночас Пекін, ймовірно, не буде активізувати нові заходи стимулювання, накопичуючи власні запаси та чекаючи, поки західні держави почнуть потерпати від рецесії.

Відновлення видобутку в Лівії

Ще одна вагома причина того, що нафта падає в ціні, полягає у частковому відновленні видобутку ресурсу в Лівії. Два з трьох лівійських нафтових родовищ, які мали виробничу потужність 370 тисяч барелів на добу, в суботу знову запрацювали. Тож не дивно, що це спричинило тиск та призвело до того, що ціна нафти на сьогодні знизилася.

Тим часом Росія продовжує займатися маніпуляціями на ринку та намагається штучно підвищити вартість у світі. Це потрібно для компенсування втрат, які держава-терорист понесла через західні санкції. РФ планує скоротити експорт продукції в серпні з портів у Балтійському морі приблизно на 100-200 тисяч барелів на добу.

Нафта почне дорожчати через скорочення експорту

Раніше провідний виробник ресурсу – Саудівська Аравія – оголосив про намір надалі скорочувати видобуток нафти. Різниця становитиме 1 мільйон барелів на добу в серпні порівняно з минулими місяцями.

Агентство з охорони навколишнього середовища США передбачає, що штучний вплив Російської Федерації та Саудівської Аравії спричинить переважання попиту над пропозицією у 2023-2024 роках. Це означає, що ціна нафти може сильно зрости, хоча реальних підстав цьому немає.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на нафту вкотре змінились та розповідав, що найбільше лякає інвесторів. Також ми повідомляли, що Нафтогаз хоче примусово стягнути 5 мільярдів доларів з Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.