Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рубль у пошуках дна: валюта РФ стрімко дешевшає, попри подорожчання нафти

Падіння російського рубля не припиняється на тлі сильного відтоку валюти з країни і погіршення умов зовнішньої торгівлі

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Рубль в Росії продовжує знецінюватися

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс російського рубля продовжує падати у прірву. Так, 12 серпня долар досяг найвищої за 16 місяців позначки у 99 рублів на тлі зростання вартості нафти.

Аналітик вашингтонського Міжнародного інституту фінансів Робін Брукс зазначає, що раніше зростання цін на "чорне золото" означало, що доходи Кремля збільшаться. Але міжнародні санкції за повномасштабне вторгнення РФ в Україну усе змінили.

Щоби підтвердити свою думку експерт вказав на графік, на якому показано, як рубль дешевшає, а світові ціни на нафту марки Brent навпаки — йдуть вгору.

На думку Робіна Брукса, ця ситуація означає, що міжнародні санкції проти Росії є, адже вони напряму впливають на спроможність Москви фінансувати вбивства українців.

"Це найкращий доказ того, що обмеження ціни на нафту від G-7 працює. Володимира Путіна позбавили значної частини доходів від зростання цін на нафту, які були ще у 2022 році", — написав аналітик.

Цікаво, що у 2023 році, який ще навіть не закінчився, російський рубль втратив 23% щодо долара. Таким чином російська валюта опинилася у трійці валют із найгіршими показниками на ринках, що розвиваються. "Компанію" рублю склали:

  • турецька ліра;
  • аргентинське песо.

Тим часом аналітики виокремили Bloomberg одразу кілька факторів, які впливають на стійкість російської валюти. Наприклад:

  • значне погіршення умов зовнішньої торгівлі;
  • міжнародні санкції, які, власне, й сприяли йому.

Зазначається, що доходи великих російських експортерів у липні цього року скоротилися до 6,9 млрд доларів – із 16,8 млрд за аналогічний період минулого року. Це похитнуло стан російської економіки, адже ці кошти — ключове джерело твердої валюти для РФ.

Чи довго триватимуть валютні коливання в Україні

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков переконаний, що курсові коливання триватимуть, бо вони свідчать про живий стан нашої економіки. Та важливо, щоби усі ці зміни не перетинали межу розумного.

Водночас член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що валютні коливання триватимуть до 1 жовтня 2023 року, через необхідність уряду подати бюджетний проєкт на 2024 рік до Верховної Ради до середини вересня. Після цього будуть враховані фактори для більш точного прогнозування курсу долара.

Нагадаємо, що з 28 липня Національний банк України, вперше після початку повномасштабної війни, змінив розмір облікової ставки. Також ми писали, скільки коштуватиме валюта в Україні в серпні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.