Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Російська нафта втрачає покупців — що відбувається на ринку

Росії все важче знайти стабільний ринок, щоб ефективно продавати "чорне золото"

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Російську нафту не можна перевозити на західних суднах якщо не виконуються встановлені умови

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Постачання російської нафти морським шляхом впродовж останніх чотирьох тижнів зменшилися до найнижчого рівня за останні шість місяців. Вплив Росії на нафтовому ринку повільно слабшає, оскільки їй доводиться шукати нові ринки збуту в обхід санкцій.

Така інформація з’явилася на офіційному сайті Bloomberg.

Що стало причиною рішення з боку Росії

За чотири тижні до 16 липня постачання нафти скоротилися до 3,1 мільйона барелів на добу, за даними відстеження суден. Це на 780 000 барелів на день менше, ніж за 28 днів до 14 травня. Постачання були навіть на 270 000 барелів на добу нижчими, ніж у лютому, коли російський уряд оголосив про зменшення видобутку, яке мало набрати чинності в березні.

Спочатку Росія заявила про зменшення видобутку нафти на 500 000 барелів на день у відповідь на західні санкції та обмеження цін на нафту, які були введені після вторгнення в Україну. Проте потім постачання знову зросли. Зменшення, яке ми спостерігаємо зараз, сталося після того, як Кремль заявив, що зменшить експорт на таку саму кількість в серпні.

Раніше Саудівська Аравія також односторонньо зменшила видобуток нафти. Міністр енергетики Саудівської Аравії, принц Абдулазіз бін Салман, який закликав Москву забезпечити більшу прозорість у своїх нафтових потоках, назвав зменшення російського експорту важливим кроком. Це рішення Росії було прийняте в найбільш сприятливий момент, коли вітчизняні нафтопереробні заводи закінчують весняне технічне обслуговування, а видобуток конденсату зменшується через сезонний спад видобутку природного газу.

Як змінилися постачання Російської нафти

Європа

Морські експортні постачання російської нафти до європейських країн зросли до 125 000 барелів на добу за чотири тижні до 16 липня і повністю спрямовані до Болгарії. Ці дані не включають постачання до Туреччини.

Ринок, який раніше споживав близько 1,5 мільйона барелів морської нафти, постачаної з експортних терміналів у Балтійському, Чорному та Арктичному морях, майже повністю втратився. Тимчасово його замінили далекомагістральні напрямки до Азії, що є дорожчими та тривалішими.

Азія

Середні щотижневі постачання російської нафти клієнтам в Азії, а також постачання на суднах без визначеного кінцевого пункту призначення зменшилися до 2,77 мільйона барелів на добу в період до 16 липня з 2,9 мільйона барелів на добу за чотири тижні до 9 липня. Це найнижчий рівень за останні шість місяців.

Раніше ми писали про те, що Росія односторонньо розірвала "зернову" угоду. Також ми повідомляли, як змінилися ціни на нафтовому ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.