Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кишинів знову нашкодив Росії: чому тепер Україна отримає неабияку вигоду

Пояснюємо, як Молдова допомагає нашій країні ще більше інтегруватися у газовий ринок Європи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Молдова запроваджує безплатний транзит газу для України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Молдова, яка віднедавна імпортує європейський газ використовуючи газотранспортну систему України, запроваджує безплатний транзит для нашої країни. Завдяки цьому рішенню Київ отримає доступ до газових мереж Південно-Східної Європи.

Як повідомляється, країна вже протестувала на практиці, як відбуватиметься транзит.

"Цей крок виник після поправок до молдовського законодавства, що дозволяють компаніям використовувати так звані методи "зворотного зв'язку" в точках з'єднання з Україною" — сказано у публікації.

Чому рішення Молдови є вигідним для України

Відтепер Україна зможе імпортувати газ з півдня Трансбалканським газотранспортним коридором. Наша країна отримала доступ до газових мереж Південно-Східної Європи після успішних тестових поставок газу молдовським газовим оператором "Молдоватрансгаз" наприкінці січня.

Рішення Молдови також означає, що Україна зможе імпортувати майже 17 мільйонів кубометрів природного газу щодня одразу через два газопроводи: Трансбалканський та Ясси-Кишинів.

Молдова відмовилася від російського газу

На такий крок країну спровокував російський газовий монополіст Газпром, який у жовтні та грудні 2022 року скоротив постачання природного газу в Молдову на 86%.

Історія отримала продовження у вересні вже цього року, коли російська компанія завимагала від Молдови сплатити борг за газ у розмірі 800 мільйонів доларів.

Влада Молдови замовила міжнародний аудит, за підсумками якого виявилося, що росіяни вигадали більшу частину боргу. Тому уряд країни запропонував сплатити росіянам всього 8,6 мільйона доларів, але отримав відмову.

Як змінилися прибутки Газпрому

У вересні вони знизилися до мінімальних значень з початку 2020 року. Так, у першій половині 2023-го компанія заробила всього 296 млрд рублів.

Монополіст зазнав катастрофічних збитків у порівнянні з минулим роком. Відомо, що за такий же період 2022-го Газпром отримав у вісім разів більше – 2,5 трлн рублів.

Коли Україна відмовиться від транзиту російського газу

За словами міністра енергетики України Германа Галущенко, угода між РФ та Україною щодо транзиту газу чинний до 2024 року, продовжувати домовленості українська влада не планує. Тому газ, ймовірно, росіяни транспортуватимуть через "турецький потік".

При цьому деякі країни Євросоюзу, як каже міністр, можуть наполягати на тому, аби транзит російського газу через українську територію продовжувався.

"Ми готуємо нашу систему до скорочення поставок", – додав він.

Герман Галущенко також зазначив, що Європа зможе обійтися без російського газу, однак сумнівно, що ЄС зважиться на конфлікт з Газпромом.

Сайт Pro Гроші вже писав, як в Росії хочуть врятувати Газпром від фінансової кризи. Також ми розповідали, чи залишаться українці без газу, якщо РФ раптово зупинить транзит "блакитного палива".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.