Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Санкції зробили свою справу: як обвалився прибуток російського Газпрому

Негативні результати пов’язують з кількома причинами, наприклад, обвалом курсу рубля та непотрібністю російського газу

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Газпром перетнув перше півріччя 2023 року з величезними збитками

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російська газовидобувна і газорозподільна компанія відзвітувала про прибуток за перше півріччя 2023 року. Результати виявилися різко негативними: доходи скоротилися. Причому показники впали до мінімуму з 2020 року. Серед основних причин – курс рубля.

Про це стало відомо з фінансового звіту Газпрому, пише Bloomberg.

У першій половині поточного року російський монополіст заробив всього 296 млрд рублів. З першого погляду, це величезна сума, але у порівнянні з минулорічними показниками – це катастрофічні збитки. Відомо, що за такий же період 2022-го Газпром отримав у 8 разів більше – 2,5 трлн рублів.

Що стало причиною, здогадатися неважко. Як прокоментував ситуацію щодо падіння прибутків заступник голови правління компанії Фаміл Садигов, справа у кількох факторах:

  • курс рубля впав на 24% до долара і на 26% до євро;
  • цінність російського газу на європейському ринку стала мінімальною.

Дійсно, Європа давно практично відмовилася від експорту блакитного палива, знайшовши альтернативні джерела постачання. Активізація транспортування у країни Азії, особливо Китай, не принесла покращення, адже один новий клієнт не може замінити десятки. Водночас у правлінні заявляють, що поставки продовжуватимуть рости в рамках контрактних зобов’язань.

Акції Газпрому також не радують росіян. Вони знаходилися на піку своєї вартості у 2021 році, коли коштували приблизно 360 рублів. Станом на 30 серпня 2023 року один актив компанії можна придбати за 177 рублів.

Вартість акцій Газпрому у серпні 2023 року
Вартість акцій Газпрому у серпні 2023 року
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Росіяни залишаться без локшини

Раніше ми розповідали, що економічна ситуація в РФ призвела до можливого дефіциту популярного продукту харчування – локшини швидкого приготування "Доширак". Як завжди, проблеми вбачають у падінні курсу національної валюти, а ще скороченні поставок і нестачі співробітників на заводі.

Щодо останнього фактору, то ситуація погіршилася через велику кількість працівників-мігрантів. На виробництві в Саратовській області працювало чимало людей із Середньої Азії, які почали влаштовуватися на посади в Казахстані та Південній Кореї через вищу заробітну плату.

Виходить, виготовляти локшину майже нікому. Ту продукцію, яку вже виробили, постачають лише великим торговим мережам. Звісно, керівництво заводу обіцяє вжити необхідних заходів, аби не відбулося подальшого зростання вартості "Дошираку". Хоча в це мало віриться.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відомий японський ритейлер одягу йде з Росії. Також ми повідомляли, що Росія зруйнувала третину шкіл в одній з областей та розповідали що на відбудову підуть мільярди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.