Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кінець ворожої монополії? Україна отримала першу партію "ядерки"

Міністр енергетики каже, що Україна хоче замінити Росію у ядерній галузі, зараз є багато домовленостей з іншими країнами

Фото: Міненерго. Колаж: Pro Гроші

Україна отримала першу партію ядерного палива - Галущенко

Фото: Міненерго. Колаж: Pro Гроші

Наша країна вже отримала першу партію американського ядерного палива. Таким чином, зроблено крок для завершення російської монополії.

Про це розповів під час телемарафону міністр енергетики Герман Галущенко.

Він зазначив, що 10 вересня Енергоатом вперше отримав паливо з США для 440-х реакторів. Ядерне паливо було виготовлене компанією Westinghouse спільно з українськими фахівцями.

"Далі будемо працювати, щоб взагалі замінити РФ у цьому сегменті. Є вже домовленості з певними країнами", - додав Галущенко.

Паливо Westinghouse Electric Company Україна планувала отримати у 2025 році, але через війну процес пришвидшився. Таким чином "Енергоатом" став першою компанією у світі, якій вдалося замінити російське паливо на радянських реакторах ВВЕР-1000.

Санкції проти ядерної енергетики РФ

Як ми писали раніше, деякі європейські країни закликають впровадитисанкції проти ядерної енергетики РФ. Це єдина сфера, яка залишилася майже недоторканою. Риторика щодо цього питання посилюється після підтримки Німеччини. Проте Франція та Угорщина виступили проти.

Скоріш за все, Євросоюз запровадить обмежувальні заходи щодо керівників Росатому, а також деяких чиновників, причетних до захоплення Запорізької АЕС та викрадення українських дітей.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію РФ проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Раніше ми розповідали, чи запровадить ЄС санкції проти російської "ядерки". Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, як Росії вдається обходити західні санкції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.