Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Болгарія хоче продати Україні два російських ядерних реактори — для чого вони потрібні

Журналісти кажуть, що ядерна енергія російського виробництва буде використана для збільшення виробництва електроенергії в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі тривають перемовини щодо цієї угоди

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Болгарія має намір продати українському Енергоатому два ядерних реактори російського виробництва.

Про це пише видання The Wall Street Journal.

Журналісти кажуть про те, що наразі тривають перемовини щодо цієї угоди. Болгарська державна енергетична компанія NEK хоче продати українській державній атомній компанії "Енергоатом" обладнання з недобудованої атомної електростанції "Белене", вартість якого становить щонайменше 600 млн євро.

Як відзначає видання, це вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії ядерна енергія російського виробництва буде використана для збільшення виробництва електроенергії в Україні.

"Той факт, що Болгарія, колишня радянська держава-сателіт, яка давно дружить з Москвою, розглядає цю угоду, є ознакою того, наскільки зменшився російський вплив у східних країнах Європейського Союзу", — додає видання.

Санкції проти ядерної енергетики РФ

Як ми писали раніше, деякі європейські країни закликають запровадитисанкції проти ядерної енергетики РФ. Це єдина сфера, яка залишилася майже недоторканою. Риторика щодо цього питання посилюється після підтримки Німеччини. Проте Франція та Угорщина виступили проти.

Скоріш за все, Євросоюз запровадить обмежувальні заходи щодо керівників Росатому, а також деяких чиновників, причетних до захоплення Запорізької АЕС та викрадення українських дітей.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію РФ проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Раніше ми розповідали, чи запровадить ЄС санкції проти російської "ядерки". Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, як Росії вдається обходити західні санкції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.