Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хитрий план ворога: як Росії вдається обходити західні санкції

Журналісти з'ясували, як російським компаніям вдається обходити західноєвропейські санкції

Фото: УНІАН, Reuters. Колаж: Pro Гроші

Як Росія обходить західні санкції

Фото: УНІАН, Reuters. Колаж: Pro Гроші

Трейдери, які намагаються обійти антиросійські санкції, переправили мільйони тонн палива та нафти із країни-агресора всього за кілька миль від узбережжя Греції.

Про це пише видання Bloomberg.

Відомо, що від початку 2023 року з одного танкера в інший у грецькій затоці Лаконікос перекачали щонайменше 23 млн барелів російської нафти та додаткових обсягів очищеного палива. Водночас влада Греції запевнила, що не може втручатися, оскільки це відбувається за межами територіальних вод країни.

Крім того, така сама активність суден із нафтою спостерігалась біля Сеути, іспанського ексклава у Північній Африці. За даними видання, величезний тіньовий флот танкерів з'явився, щоб допомогти РФ обійти санкції.

Які умови надання компаніями ЄС відповідних послуг

Журналісти зазначають, що відповідні послуги із перекачування нафти фірми Євросоюзу можуть надавати лише у тому випадку, якщо вантаж на борту купується за ціною в межах встановленою стелі. Глава ЄС із торгівлі Валдіс Домбровскіс наголосив, що Європа уважно стежитиме за виконанням санкцій та працюватиме з країнами, в яких спостерігаються незвичайні моделі торгівлі.

"Аби санкції були ефективними, одна річ, звісно, ухвалювати рішучі політичні рішення, а інша – стежити за виконанням санкцій, щоб вони ефективно застосовувалися", – додав Домбровскіс.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Що відбувається з нафтою РФ

Раніше ми писали, що Росії не щастить з експортом не тільки газу, але й нафти. Після введення ембарго на транспортування ресурсу морським шляхом постачання скоротилися на чверть порівняно з попередніми місяцями.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв, якими були ціни на нафту 20 лютого 2023 року. Також ми писали, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

Детальніше про ситуацію з нафтою РФ читайте за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.