Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна почне виробництво ядерного палива – як це вдарить по Росії

Розбиралися, які наслідки матиме для країни-агресора початок виробництва ядерного палива в Україні

Фото: ТАРС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія втратить свою монополію у Європі

Фото: ТАРС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна хоче почати виробництво ядерного палива. У тому разі, якщо вдасться це реалізувати, РФ втратить монополію на ринку урану в Європі.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

За словами чиновника, наша країна має має надзвичайний потенціал для розвитку своєї атомної галузі, зокрема:

  • у виробництві ядерного палива;
  • уранодобувній галузі;
  • будівництві малих модульних реакторів.

Зокрема, вже поставлено завдання розпочати виготовлення палива для реактора ВВЕР-440.

"І знищити монополію "Росатому" в Європі", – наголосив Галущенко.

За його словами, Україна веде активну роботу над запровадженням санкцій проти російської "атомки". Однак цей процес стопориться через сильну залежність Європи від російського ядерного палива. Якщо Україна зможе замістити цю продукцію своєї, санкції стануть вірогіднішими.

Крім того, такі кроки дозволять нашій країні розвивати атомну енергетику. На думку президента Енергоатому Петра Котіна, Україна має амбітну мету – до 2050 року значно наростити виробництво електроенергії завдяки ядерній генерації.

Також Галущенко нагадав про необхідність звільнення ЗАЕС від російських загарбників.

"Коли її буде звільнено, у нас буде величезний виклик – якнайшвидше під'єднати станцію до української енергосистеми", – зазначив міністр.

Санкції проти ядерної енергетики РФ

Деякі європейські країни закликають запровадити санкції проти ядерної енергетики РФ. Це єдина сфера, яка залишилася майже недоторканою. Риторика щодо цього питання посилюється після підтримки Німеччини. Проте Франція та Угорщина виступили проти.

Скоріш за все, Євросоюз запровадить обмежувальні заходи щодо керівників Росатому, а також деяких чиновників, причетних до захоплення Запорізької АЕС та викрадення українських дітей.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію РФ проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Раніше ми розповідали, чи запровадить ЄС санкції проти російської "ядерки". Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, як Росії вдається обходити західні санкції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.