Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Останній пакет обмежень? Чи запровадить ЄС санкції проти російської "ядерки"

Журналісти з'ясовували, чому Євросоюз прагне відмовитися від подальшого впровадження обмеження проти країни-агресора

Фото: ТАРС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: ТАРС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Євросоюзі припускають, що, ймовірно, санкції проти країни-агресора "досягли своєї стелі", але все ж таки збираються запровадити 11 пакет обмежень.

Про це пише видання Financial Times.

За інформацією журналістів, від початку повномасштабного вторгнення РФ Євросоюз запровадив 10 пакетів антиросійських санкцій. За цей час було заблоковано майже весь експорт російської нафти, а також продаж технологій, машин і електротоварів. Також введені персональні санкції, заморожені рахунки сотень фізичних та юридичних осіб.

Європейські чиновники у коментарі виданню зазначають, що майбутній пакет санкцій розширить список підсанкційних осіб, а також закриє так звані "лазівки" для обходу обмежень.

"Ми завершили. Якщо ми запровадимо більше санкцій, буде більше винятків, ніж заходів", — сказав європейський чиновник.

Санкції проти ядерної енергетики РФ

Також деякі європейські країни закликають запровадити санкції проти ядерної енергетики РФ. Це єдина сфера, яка залишилася майже недоторканою. Риторика щодо цього питання посилюється після підтримки Німеччини. Проте Франція та Угорщина виступили проти.

Скоріш за все, Євросоюз запровадить обмежувальні заходи щодо керівників Росатому, а також деяких чиновників, причетних до захоплення Запорізької АЕС та викрадення українських дітей.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію РФ проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв, якими були ціни на нафту 20 лютого 2023 року. Також ми писали, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

Детальніше про ситуацію з нафтою РФ читайте за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.