Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Катастрофа завдовжки в десятиліття – Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС

Мінування Каховської ГЕС російські окупанти розпочали ще у квітні, а зараз лякають підривом з боку України

Колаж: Pro Гроші

Олексій Данілов попереджає про теракт на Каховській ГЕС з боку росіян

Колаж: Pro Гроші

Якщо на Каховській гідроелектростанції станеться вибух, це призведе не лише до повільного підтоплення навколишніх населених пунктів, але й до позбавлення водопостачання Кримського півострову на найближчі 10-15 років.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв'ю Sky News.

Тези про наслідки підриву Каховської ГЕС Олексій Данілов висловив у вівторок, 25 жовтня. Він зауважив, що ситуація на об'єкті непроста, оскільки Росія цілком може влаштувати масштабний теракт, здійснивши підрив дамби. Цим ворог відірветься від військовослужбовців України, які ведуть наступ на Херсонщині та поступово витісняють російську армію з позицій.

Але теракт завершиться не лише затопленням плавневої зони і прибережних населених пунктів. Окрім екологічної катастрофи на Херсонщині, відбудеться перекриття доступу води з Дніпра до Криму. Підрив дамби означатиме, що Північнокримський канал, яким вода надходить до тимчасово окупованого півострова, зникне.

Населення залишиться без водопостачання не на місяць і навіть не на рік, а на 10-15 років. Олексій Данілов задається питанням, навіщо росіянам Крим, якщо вони цілеспрямовано хочуть залишити його без життєво важливого ресурсу.

Володимир Зеленський попередив світ про можливий терор

Раніше президент України звернувся до світових лідерів і розповів про підготовку до теракту, який готує РФ. Очільник держави переконаний, що створення умов для підриву дамби означає наступне: терористи розуміють, що невдовзі можуть втратити не тільки Херсон, але весь південь України разом з Кримом.

Тож президент закликав міжнародні організації та лідерів країн чітко усвідомити, що теракт на Каховській ГЕС буде прирівнюється до застосування зброї масового ураження. Потрібно превентивно реагувати на загрозу, аби вдалося зберегти життя тисяч людей.

Нагадаємо, що українська розвідка повідомляла про початок мінування гідроелектростанції ще у квітні. Восени окупанти почали мінувати шлюзи та опори. Відомо, що на дамбі знаходиться велика кількість вибухівки. Це говорить про очевидну підготовку до здійснення теракту.

Інститут вивчення війни не виключає імовірності інсценування обстрілу Каховської ГЕС збройними силами України. Вчинивши так, окупанти створить умови для свого відступу. У той же час Олексій Данілов закликає не очікувати, що ворог просто відступить і легко віддасть окуповані території.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Німеччині заговорили про російський газ. Також ми повідомляли, що ексголова НБУ Шевченко вперше прокоментував оголошення його у розшук.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.