Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кишинів переходить в атаку. Газова війна Молдови з Газпромом набрала нових обертів

У Молдові знайшли спосіб, як відбити газовий шантаж Росії та врегулювати ситуацію з боргами

Фото: ОП, Газпром, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Майя Санду заявила, що у Молдови нема боргу перед Газпромом

Фото: ОП, Газпром, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Газовий конфлікт між Молдовою та російським Газпромом активізувався. Після того, як монополіст змушував Кишинів сплатити 800 млн доларів "боргу", уряд Молдови замовив міжнародний аудит. За результатом перевірки з'ясувалося, що жодного боргу у Кишинева не було.

Про це заявила президентка Молдови Майя Санду, пишуть Молдовські відомості.

Молдова замовила послуги аудиторів з Норвегії та Великої Британії, які оцінили 30-річний борг АТ "Молдовагаз" перед Газпромом.

"Ми найняли міжнародну компанію, яка зробила аудит і сказала, що у нас немає жодних боргів перед Газпромом у $800 млн. Хотіли швидко нас обдурити. Залишили нас без газу. Зима була на носі. "Давайте швидко підписуєте, що ви за 4 роки повернете $800 млн і у вас буде газ". Ми сказали, що не можемо це підписати, оскільки це дуже великі гроші й ми не можемо на таке підписатися", – пояснила Санду.

Кишинів пішов в атаку

Так вважає ексголова Нафтогазу Андрій Коболєв. На його думку, у Молдові вирішили таким чином відбити газовий шантаж росіян.

Він коротко роз'яснив, якою була хроніка подій. Спочатку восени 2021 року Газпром почав погрожувати Молдові відключенням газу через сумнівні борги. Ситуація в Молдові ускладнювалась ще тим, що Газпром є де-факто контролюючим акціонером національної газової компанії – Молдовагаз.

А перед початком попереднього зимового сезону Газпром пішов за класичною схемою ескалації газового конфлікту та перекрив газ.

"Але Кишинів підійшов до вирішення цієї проблеми прагматично та застосував перевірений метод боротьби з російським газовим шантажем", – пояснив Коболєв.

Він перерахував кроки, які зробила Молдова у протистоянні РФ:

  • відмовилася від політичних поступок на користь Кремля;
  • здійснила диверсифікацію джерел постачання газу;
  • почала реформи внутрішнього газового ринку;
  • провела незалежний аудит вимог Газпрому;
  • почала процес реального анбандлінгу Молдовагаз.

Тобто у відповідь на шантаж Росії Молдова спочатку перейшла на придбання газу з інших джерел та спокійно пройшла минулу зиму, купуючи газ на європейському ринку. А потім ще й провела аудит, за результатом якого виявилося, що боргу у 800 млн доларів перед Газпромом не існує.

Що сталося із прибутками Газпрому

Показники доходів Газпрому впали до мінімальних значень з початку 2020 року. Так, у першій половині поточного року російський монополіст заробив всього 296 млрд рублів. Монополіст зазнав катастрофічних збитків у порівнянні з минулим роком. Відомо, що за такий же період 2022-го Газпром отримав у 8 разів більше – 2,5 трлн рублів.

Раніше ми писали про те, чим російський Газпром погрожує Нафтогазу. Також ми розповідали, які побоювання українців у разі зупинки транзиту російського газу розвіяли енергетики.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.