Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни для водіїв, але не для всіх: що буде з цінами на пальне наступного тижня

Експерт розповідає, що відбувається на ринку пального і чого чекати від цін на різні його види на АЗС наступного тижня

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ціни на ринку пального поки стабілізувались

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Бензинова криза в Україні, коли пального не вистачало, а на АЗС утворювались величезні черги, вщухла. Зараз ринок наситився, логістика налагодилась, і причин для хвилювань водіїв про дефіцит немає. Ціни також стабілізувались і переважно коливаються у невеликому діапазоні. Але на ринку пального відбуваються нові події, про які ми поговорили з фахівцем.

Олександр Сіренко, експерт ринку пального, головний редактор "НафтоРинку" розповів, чого чекати від цін на різні види пального на наступному тижні, 7-13 листопада.

Що відбувається на початку нового місяця

За даними спеціалізованого порталу AUTO.RIA, 3 листопада середні ціни на пальне по Україні на заправках були такими:

  • А-95+ – 49,98 грн/літр;
  • А-95 – 49,31 грн/літр;
  • А-92 – 47,84 грн/літр;
  • дизельне пальне – 53,81 грн/літр;
  • автогаз – 28,38 грн/літр.

На інфографіці видно, що протягом тижня ціна майже не змінювалась:

Фото: скриншот з сайту AUTO.RIA

Ціни на ринку бензину і ДП мають певну стелю, яка з'явилась після того, як Кабмін у травні їх відпустив. Тоді оператори встановили діапазон 52-58 грн за літр, і з того часу в цьому проміжку вартість і тримається.

Є невеликий рух по регіональних мережах, але встановлені межі ще ніхто не перевищив. Ця стеля з поточними акцизами, які ввели наприкінці вересня, дає можливість продавати не з тією, звичайно, маржою, яка була влітку, але оператори все одно досі в таких цінах тримаються.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Але все це не стосується автогазу, на тому ринку зовсім інша динаміка. Там ціна почала зростати із 28,28 грн за літр 30 жовтня до 28,38 грн за літр 3 листопада. І ріст очікується й далі, оскільки для цього є свої причини.

Фото: скриншот з сайту AUTO.RIA

Власне головний чинник – на ринку скрапленого газу змінився споживач і зріс попит. І через це росте й ціна.

Зараз фіксується збільшення промислового споживання. Наприклад, сушарки. Вони використовували раніше природний газ. Але через його ціну і з інших причин підприємства переходять на споживання скрапленого газу, того самого, який продається на заправках. Тому у жовтні-листопаді там зріс попит, – пояснив експерт.

Сіренко зазначив, що за цей час з-за кордону привезли рекордні обсяги автогазу за час війни, але цього все одно недостатньо через великий попит. А тому й пішла догори гуртова ціна, яка своєю чергою штовхає і роздрібну.

Який прогноз на наступний тиждень

Гуртова ціна дизельного пального, наприклад, зросла за останні тижні. Але при цьому поки що великі національні мережі не змінюють вартість для водіїв, а решта мереж дивляться саме на них.

На наступний тиждень ситуація поки не зміниться. Бо давно закладена стеля цін, яку ніхто не наважується порушити.По скрапленому газу, думаю, ціна і надалі ростиме на заправках, – спрогнозував Сіренко.

Однак це не означає, що вартість не ростиме в майбутньому. Зокрема про це йдеться в новому інфляційному звіті Національного банку.

Що прогнозує Нацбанк

У звіті регулятора йдеться, що у 2023 році пальне дорожчатиме, але не так сильно, як цього року. Так, за прогнозом, літр А-95 може коштувати близько 60 грн, дизпального – 60 грн. Серед чинників, які стримуватимуть зростання, називають стабілізацію цін на нафту на міжнародному ринку та насичення ринку завдяки налагодженню логістики та поновленню конкуренції між АЗС.

При цьому зростання вартості пального позначиться на вартості транспортних послуг, що своєю чергою прискорюватиме загальну інфляцію.

Раніше сайт Pro Гроші із директором Консалтингової групи "А-95" Сергієм Куюном розповідав, що в Україні сформувалась нова система постачання пального. Після обстрілів росіянами паливної інфраструктури з'явились нові логістичні шляхи та сотні постачальників, роботу яких важко зупинити. Всі вони везуть пальне з Європи й в достатній кількості. Крім того, за літо вже вдалося сформувати певні запаси.

Читайте також наші матеріали про те, якими будуть зарплати, ціни та долар, і як зараз робити заощадження та що змінить звільнення Юрія Вітренка з Нафтогазу.

А детальніше про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.