Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям приготуватися: що буде з бензином до кінця року і яких цін чекати

Весною українці пережили так звану бензинову кризу, яка вщухла вже влітку, але що нас чекає найближчими місяцями – восени та зимою

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального, як і все зараз в Україні, залежить від війни

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Росіяни цілеспрямовано руйнують критичну інфраструктуру України та намагаються нанести якомога більшої шкоди для економіки. Так, після початку повномасштабної війни на ринку пального вибухнула криза: бензину не вистачало, на АЗС утворилися величезні черги, а ціни зросли. Та вже влітку ситуацію вдалося вгамувати, і зараз ціни на пальне практично залишаються незмінними.

Проте війна триває, світовий ринок змінюється, і що ж буде в Україні? Про те, до чого готуватися водіям до кінця 2022 року, сайт Pro Гроші дізнався у Сергія Куюна, директора "Консалтингової групи А-95".

Що буде з цінами


З вересня ціни на бензин залишаються майже однаковими. Зміни відбуваються лише на кілька копійок. Проти липня вартість взагалі впала. Так, станом на 7 жовтня, середня ціна по Україні А-95+ становить 50,14 грн/літр, А-95 – 49,40 грн/літр, А-92 – 47,71 грн/літр, дизпалива – 53,22 грн/літр, автогазу – 26,40 грн/літр.

Скріншот: "Мінфін"

Та попри таке затишшя, гарантувати, що найближчим часом ситуація залишатиметься такою ж, складно. І причина цього – зміни на світовому ринку нафти.

Бачимо, що нафтовий ринок досить непередбачуваний. Буквально минулого тижня ціни були нижче 90 доларів за барель, навіть була позначка 85 доларів. Але ось уже сьогодні (7 жовтня, – ред.) це 95 доларів. Тобто, ціна зросла на тлі рішення країн ОПЕК+ скоротити видобуток нафти. І світові аналітики прогнозують ціни по 100 доларів і більше.
Сергій Куюн

Сергій Куюн

Директор "Консалтингової групи А-95"

Експерт додав, що поки невідомо, як на рішення Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) відрегують країни-споживачі. Крім того, зміни може принести початок дії ембарго на російську нафту в Європі у грудні цього року.

Тому прогнозувати дуже важко. Але я все ж бачу, що абсолютна більшість прогнозів вказують на зростання цін, – зауважив Куюн.

Водночас проблема може полягати не лише в цінах, а і в нестачі ресурсу. Чи дійсно є загроза дефіциту пального в Україні?

Чи вистачить нам пального


Нещодавно від деяких експертів ширились прогнози про те, що в Україні може зникнути зимове дизпаливо. Пояснюють це тим, що воно йде до України з Європи, в якої інакший клімат, а тому підходящої нам продукції немає. Проте Куюн впевнений, що про жоден дефіцит не йдеться.

У цьому році в нас все нове, нові джерела постачання, ринок побудований з нуля. Те, що я бачу по великих постачальникках, вони не передбачають проблеми з зимовим пальним. Північна Європа теж досить прохолодна, і тому там це пальне є, його виробляють. Відповідно, я впевнений, що воно буде, – пояснив фахівець.

Куюн додав, що наш ринок зараз гарно побудований і, навіть, якщо бойові дії поширяться на більшу територію України, чи будуть більші обстріли інфраструктури, це не вплине на завезення продукції.

Перевага нової системи у тому, що немає якихось потужних каналів постачання, які були раніше. Порти, наприклад, трубопроводи, нафтопереробні заводи, де було скупчення товару. Зараз у нас сотні постачальників імпортують пальне, ну як ти їх зупиниш? Ніяк. Тому питання дефіциту я взагалі виключаю, – наголосив Куюн.

Водночас виключати якихось ризиків не варто, бо війна і бойові дії тривають. Може статися щось непередбачуване, що вплине на дестабілізацію. Проте поки ситуація залишається такою, як зараз, великих потрясінь і колапсів на ринку пального не буде.

Що буде з іншими цінами


Раніше наша редакція поспілкувалась із експертами про те, чого нам чекати від інфляції найближчим часом. Так, за прогнозами на кінець цього року очікується зростання вартості товарів і послуг на 30%. Такий самий прогноз дають на 2023 рік.

Стримувати ціни допоможуть успіхи Збройних сил України у війні та фінансова допомога західних партнерів. Загалом, саме від перебігу війни залежить, яким сильним буде падіння нашої економіки. Та поки прогнози не є надто втішними. Читайте, якими будуть зарплати, ціни та долар, і як зараз робити заощадження.

Також ми розповідали, скільки грошей отримала Україна за час воєнного стану та на що їх витратили. А детально про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.