Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Основна причина хвилювань водіїв: чи вистачить пального цієї осені

Разом з експертом розповідаємо, скільки пального завезли в Україну у вересні і що змінила паніка на АЗС після ракетної атаки росіян

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Після бензинової кризи на ринку пального ситуація стабілізувалась

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Після того, як росіяни 10 жовтня здійснили масований ракетний обстріл багатьох міст України, люди ринулись на АЗС та в магазини робити запаси. Зокрема, у столиці зафіксували великі черги. Однак це був сплеск на фоні емоцій, але глобально ситуація не змінилась ніяк.

Про це сайту Pro Гроші розповів експерт паливного ринку Олександр Сіренко. Разом з ним ми розібралися, чому переживати за пальне не потрібно і скільки його зараз в Україні.

Ажіотаж був лише у великих містах

Величезні черги на заправках утворились лише у найбільших містах, але і то не у всіх. Особливих причин для того, щоб різко збільшити запаси пального, не було. Тепер люди просто використовуватимуть те, що накупили в один день.

Ми дослідили, що ця паніка була притаманна тільки містам-мільйонникам, особливо Києву. Кияни кинулись в Сільпо, АТБ і на заправки. Далі від великих міст такого не було. У Львові, наприклад, може на 5% відбувалось збільшення реалізації пального. Але люди зробили АЗС виторг вчора, а сьогодні машин там нема. Вони залили повний бак, і поки його не викатають, на заправки не поїдуть. Це ситуативний сплеск реалізації, як гойдалки. Є вверх, є вниз. Зараз вниз.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Саме через це у АЗС тепер до кінця тижня буде менший виторг. Бо вчора середньодобова реалізація перевищила звичайні показники, і поки люди не використають цей бензин, заправлятись знову не поїдуть. А це, відповідно, на час зменшить приплив клієнтів.

В Україні достатньо пального

Сіренко наголосив, що скуповувати все на АЗС немає сенсу, бо в Україні профіцит пального. Його постачають бензовозами, які рухаються автомобільними шляхами, і тут росіяни ніяк не можуть зупинити багато постачальників чи зруйнувати якусь паливну інфраструктуру. Аналітик зауважив, що у жовтні імпорт продовжується у нормальних обсягах. Зараз за 9 днів привозять стільки, скільки привозили за 10-11 днів.

Ми підрахували, що імпорт пального рекордно збільшився у вересні відносно серпня. І він не виправданий попитом, а скоріше це було намагання трейдерів, імпортерів закупити товар перед тим, як введуть акциз. Тобто, щоб заробити ці акцизні 100 євро на одному кубометрі пального. Тому у жовтні будемо споживати те, що навезли раніше, – пояснив експерт.

Загалом профіцит нафтопродуктів відбувся завдяки двом причинам:

  1. Згаданий вже акциз.
  2. Неактивне споживання аграріїв.

Цього року склалася така ситуація, коли аграрний ринок споживає значно менше пального, ніж завжди. А проблема в тому, що частини південних областей України, де збиралося багато врожаю, знаходяться під окупацією. Тому навіть активізація споживання пального не така потужна.

Те, що продається на АЗС, це десь третина, а по деяких видах пального навіть чверть. Все інше реалізується великим промисловим споживачам, наприклад, аграріям. Зараз у них чергова хвиля споживання, бо збирають такі культури, як буряк, насіння, кукурудза. Аграрний ринок може забрати 75% від усього обсягу пального в країні. Але території, де було активне споживання дизпалива раніше, зараз під окупацією. Тому поки у нас неактивна реалізація пального в гурті, а тому на ринку його більше, – зазначив Сіренко.

До того ж збирання врожаю почалось пізніше через погану погоду у вересні. Все це призвело до того, що водіям зараз не треба хвилюватися через нестачу пального і вже через пів року війни так звана бензинова криза подолана.

Чому не слід скуповувати продукти

Через паніку після масованих обстрілів люди ринулись купувати не лише пальне, а і продукти. Ми поговорили з членом Економічного дискусійного клубу Олегом Пендзином, який пояснив, що такий ажіотаж навіть шкодить. За словами експерта метою росіян було посіяти паніку, і тому "набіги" на заправки і супермаркети були виявом паніки, а не через раціональні потреби.

Читайте детально, як такі панічні покупки шкодять бюджету кожної людини. Проте є певні покупки, які слід здійснити перед майбутньою зимою, яка буде складною через воєнні дії в країні. На основі рекомендацій влади та експертів ми зібрали базовий список речей, які треба придбати вже зараз, і порахували, у скільки обійдеться така підготовка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.