Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шини на зиму: коли міняти та що треба знати про штрафи

Водіям треба подбати про безпеку, а тому варто вчасно замінити шини на своєму автомобілі

Фото: pexels

Водії повинні подбати про заміну шин

Фото: pexels

Зима вже не за горами, а тому українцям треба подбати про перехід на зимову гуму. Це необхідно задля безпеки. Але якщо ви цього не зробите, то вас може іноді навіть очікувати покарання.

Про це пише НВ.

Навіщо міняти літні шини на зимові

Автошини необхідно змінювати залежно від сезонних умов, оскільки їхні характеристики підходять для конкретного часу року. Зимова резина, наприклад, має м’якшу структуру, що дозволяє їй зберігати еластичність навіть при низьких температурах, що, своєю чергою, забезпечує краще зчеплення з дорогою. Крім того, малюнок протектора зимової резини відрізняється від літнього, що допомагає підтримувати прохідність автомобіля на слизьких і вологих дорогах.

У літній період зимова резина швидше зношується і деформується, ставши надто м’якою для нормального використання.

Коли міняти шини на зимові

Про це треба подбати, коли середньодобова температура повітря становить 5−7° C. Вдень показники повинні доходити до +10, а от вночі — 0 градусів. Таку температуру можна зустріти в кінці жовтня або на початку листопада.

Якщо ви новачок, то краще замінити шини заздалегідь, аби ви звикли до того, як змінилась керованість авто.

Чи накладають штраф за їзду на літній гумі взимку

У зимовий період не заборонено використовувати літні шини, оскільки українське законодавство не передбачає штрафів за це. Проте важливо пам’ятати про свою безпеку та безпеку інших учасників дорожнього руху. Можливе накладення штрафу лише в разі використання коліс, які не відповідають вимогам, вказаним у пункті 31.4.5 Правил дорожнього руху та статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Вам можуть виписати штраф, якщо:

  • висота протектора шини менша за допустиму (1,6 мм — для легкових автівок, 1 мм для — авто вагою понад 3,5 т, 0,8 мм — для мотоциклів);
  • на гумі є порізи або інші механічні пошкодження;
  • розмір, індекс навантаження та тип шин не відповідає повній спорядженій масі автомобіля;
  • на одній осі встановлені колеса з різним типорозміром та конструкцією(радіальні та діагональні);
  • на різних осях встановлені покришки з шипами та без них.

Ви можете заплатити штраф 20−40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо це вже не перше порушення, то водія можуть позбавити посвідчення на 3-6 місяців або арештувати на 10 діб.

Сайт Pro Гроші розповідав, для яких машин є обов’язковим техогляд та скільки коштує ця процедура. Раніше ми зібрали низку порад, як заправляти авто, аби потім не довелося витрачати гроші на ремонт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.