Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На водіїв чекають проблеми? Що буде з цінами на пальне через польських перевізників

Експерт Олександр Сіренко пояснив, як бойкот польських перевізників на кордоні з Україною вплине на ситуацію з пальним у нашій країні

Колаж: Pro Гроші

Чи зміняться ціни на пальне в Україні

Колаж: Pro Гроші

В Україні не зміняться ціни на пальне через страйк перевізників на польсько-українському кордоні. Усе тому, що через пункти пропуску, які заблокували поляки, завозили не надо великі обсяги пального.

Про це у коментарі редакції Pro Гроші розповів аналітик компанії Нафторинок Олександр Сіренко.

За його словами, перевізники заблокували роботу лише трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною, тоді як пальне в Україну з Польщі завозили не тільки через них.

Чомусь ніхто не згадує, що є чотири пункти пропуску, тобто один з них працює. І існує навіть п'ятий, через який проїжджає порожній транспорт у бік Польщі. Тобто, на 100% польський напрямок не заблокували, — каже експерт.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Тому інформація про те, що у нашій країні виникне дефіцит пального через ситуацію на кордоні – абсолютна нісенітниця, як і попередження про те, що ціни на бензин серйозно зростуть.

Як пояснив Сіренко, з Польщі до України транспортувати не надто великі об'єми бензину, дизельного пального чи скрапленого газу, тому переживати українським водіям не варто.

Інформацію про дефіцит і подорожчання поширюють ті, кому це вигідно. Вони переслідують суто комерційні цілі й хочуть збільшити свій виторг, — зазначив Олександр Сіренко.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Однак експерт переконаний, що на ринок пального не відчує жодних змін через акцію польських перевізників. Навіть якщо транспортування з Польщі відбуватиметься повільніше, ніж зазвичай.

Ситуація на кордоні не вплине на цінову ситуація, і точно не змінять обсяги поставок пального. Нам сировину поставляють не тільки з Польщі. Ми межуємо з західної сторони з п'ятьма країнами, й абсолютно всі вони постачають нам бензин, газ і скраплене пальне, — підкреслив він
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

.

Чим незадоволені польські перевізники

З 6 листопада вони блокують рух вантажного транспорту, що їде у напрямку пунктів пропуску "Ягодин — Дорогуськ", "Краківець — Корчова", "Рава-Руська — Хребене". На їхню думку, вони потерпають від надмірної конкуренції після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами Європейського Союзу.

Тож перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • заборонити реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси фірми перебувають не на території ЄС;
  • створити окрему чергу в е-черзі для авто на номерах Євросоюзу;
  • щоби порожні фури користувалися окремою чергою на всіх кордонах;
  • отримати доступ до системи Шлях.

Організатори протесту блокують проїзд лише вантажних автомобілів, водночас дозволяють проїжджати гуманітарним конвоям та військовій допомозі.

Раніше ми писали, на якому міжнародному пункті пропуску встановили камери автофіксації. Також ми писали, що змінилося у роботі електронного сервісу єЧерга.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.