Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки коштуватиме пальне у 2023 році — прогноз НБУ

Розповідаємо, які зміни чекають на водіїв у 2023 році та на що особливо важливо звернути увагу

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштуватиме пальне у 2023 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні наступного року вартість автомобільного пального може зрости. АЗС можуть підвищити ціни на 20%.

Такий прогноз міститься в інфляційному звіті, який оприлюднив Національний банк України.

Як розраховують у Нацбанку, у 2023 році пальне дорожчатиме не так сильно. Ціни стримуватиме поступове зниження вартості нафти на глобальних ринках. Пальне здорожчає за рахунок повернення системи оподаткування палива на довоєнний рівень.

Так, з огляду на те, що літр бензину марки А-95 у середньому коштує близько 50 гривень, то в 2023-му може бути близько 60 гривень.

Літр дизельного палива на заправках у середньому продають по 54 гривні за літр, наступного року вартість може зрости майже до 65 гривень.

Також у Національному банку прокоментували нинішню стабілізацію цін на пальне:

"Це пояснюється зменшенням цін на нафту на міжнародному ринку та насиченням ринку завдяки налагодженню логістики та поновленню конкуренції між АЗС", — роз'яснив регулятор.

У НБУ вважають, що ефекти перенесення високих цін на пальне триватимуть і надалі, зумовлюючи, зокрема, подорожчання транспортних послуг. Це підживлюватиме загальну інфляцію.

Нагадаємо, у своєму звіті НБУ також прогнозує, що у найближчі місяці ціни на продукти в Україні зростатимуть високими темпами, важливим фактором прискорення інфляції стануть дорогі енергоносії і ускладнена логістика.

У регуляторі констатували, що протягом останнього місяця в Україні найшвидшими темпами дорожчали переважно імпортні цитрусові фрукти та банани. Крім того, спостерігалося і стрімке подорожчання овочів.

Чи буде в Україні морозостійке дизельне пальне

Директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн вважає, що в Україні не буде проблем з поставками дизельного пального з зимовими характеристиками. Країни, які мають схожі кліматичні умови, зможуть забезпечити український ринок морозостійким ДП.

Постачання морозостійкого ДП зможуть забезпечити Польща, Литва та Німеччина. Також йдуть переговори щодо постачання арктичної марки ДП. Така марка застигає при температурі -32°C, а звичайне паливо з зимовими характеристиками застигає до -20°C. Однак ціни на "арктику" дорожче, ніж на звичайну зимову марку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.