Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Покарання для ухилянтів: в кого можуть конфіскувати авто

Згідно з новим законом про посилення процесу мобілізації, для ухилянтів від призову передбачені жорсткі покарання

Фото: Pexels

В кого можуть конфіскувати авто

Фото: Pexels

В Україні усі військовозобов’язані – як чоловіки, так і жінки – віком 18-60 років повинні були до 16 липня оновити свої військово-облікові дані. Якщо вони цього не зробили, то слід очікувати штрафів, за їхню несплату – арешту майна, обмеження у праві керувати авто та в певних випадках навіть ув’язнення.

Про це йдеться у матеріалі "ТСН".

Відповідно до Законів України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про військовий обов’язок і військову службу", громадяни, які ухиляються від призову за мобілізацією, від військового обліку, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність. Це залежить від скоєного правопорушення.

Якщо поліція не може розшукати військовозобов'язаного, то керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає такій особі рекомендованим листом вимогу про виконання обов'язку.

Якщо пошта не може вручити такий лист під розписку або особа відмовляється від його отримання, то вимога повертається до ТЦК з відповідною позначкою. Вже після цього протягом 10 днів ТЦК може звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію посвідчення водія.

Що вважається порушенням правил військового обліку

До порушень правил військового обліку, які формують склад адміністративного правопорушення, належать:

  • неперебування на обліку за місцем проживання, роботи чи навчання;
  • неприбуття за викликом ТЦК для взяття на військовий облік;
  • неоформлення військово-облікових документів;
  • зміна місця проживання у воєнний час без дозволу ТЦК тощо.

Після чого, відповідно до статті 262 КУпАП, працівники Національної поліції мають право здійснити адміністративне затримання.

Раніше ми писали, які штрафи передбачені у вересні за порушення військового обліку. Також ми повідомляли, кого з жінок можуть призвати і як уникнути штрафів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.