Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хвилює кожного українця: до яких витрат готуватися і що буде з нашими грошима

Разом з експертами відповідаємо на головні питання про те, якими будуть зарплати, ціни та долар, і як зараз робити заощадження

Фото: НБУ, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Війна залишається основним чинником усіх економічних змін

Фото: НБУ, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Кожен місяць повномасштабної війни дає свій негативний вплив на економічну ситуацію в країні. Люди вже відчули зростання цін на більшість товарів і послуг, зміни відбулися з курсом валют і купою інших показників. При цьому війна продовжується, і це означає, що ситуація змінюватиметься і далі.

Редакція Pro Гроші поговорила з експертами про те, чого нам слід очікувати від майбутнього, якими будуть наші витрати і доходи.

Що буде із зарплатами


Згідно із проєктом державного бюджету на 2023 рік, середня заробітна плата має вирости до 18 тис. грн на місяць. Але попри такий прогноз експерти стверджують, що насправді вона рости не буде. Однією з причин є показник мінімальної зарплати. Так, у жовтні цього року її рівень, як і було передбачено бюджетом, зріс до 6 700 грн. Проте у проєкті на наступний рік такого зросту не заплановано, а отже ця сума зберігатиметься щонайменше до 2024 року.

Мінімальна заробітна платня рости не буде. До "мінімалки" прив'язані дуже багато заробітних плат бюджетників, тобто вони також рости не будуть. Може якусь індексацію їм зроблять, а може і ні. Тому не варто чекати якихось суттєвих змін.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Експерт додав, що імовірно при прогнозі зросту середнього рівня зарплат розраховували на бізнес. Але ситуація там теж не найкраща: бізнес втратив близько 5 млн робочих місць, Україна загалом втратила 35% ВВП. Крім того, якщо до повномасштабної війни на 1 вакансію претендували 4,5 пошукачів, то зараз це 12,5 осіб. Тому ситуація зараз дуже складна, а до всього додається ще і активне прискорення інфляції.

Офіційно розмір середньої зарплати нібито буде 18 тисяч гривень, але така цифра ще не говорить про вашу купівельну спроможність. Цього року офіційна інфляція планується в розмірі 30%, зараз – 23,8%. При тому, що споживча корзина підросте приблизно до 40%. І на наступний рік планується 30% інфляції. Тобто в цій ситуації ріст заробітної платні до 18 тисяч – це реальне падіння купівельної спроможності населення, – пояснив Пендзин.

Він додав, що 18 тис. грн при середньорічному курсі долара 42 грн, це не те, що 12,5-13 тис. грн при курсі 27 грн за дол. Тому в доларовому еквіваленті заплати впадуть.

Що буде з цінами


Пендзин наголошує, що ціни зростатимуть і далі, але є два чинники, які їх можуть стримувати, і вони носять воєнний характер:

  1. Успіхи у війні.
  2. Своєчасна допомога від наших партнерів.

Якщо ж цього не буде, або вона буде не в повному обсязі, то НБУ доведеться додруковувати гроші, щоби перекривати потреби, які на сьогодні існують. Будь-яке друкування грошей – а з початку воєнних дій у лютому НБУ надрукував 315 млрд грн – це драйвер інфляції і падіння курсу гривні. Але загалом все дуже залежить від перебігу війни.

Порти в Чорному морі відкриті – якісь гроші приходять в Україну. Вони зникають, коли росіяни закривають порти... Овочі подорожчали у понад 2,5 рази. По одній простій причині – в нас окуповані Херсонщина і південь Запорізької області. Це ті місця, звідки йшла основна овочева маса. Тобто, буде деокупація цих областей – будемо мати наповнення ринку, буде і стримуватись ціна, – наголосив експерт.

Фінансова допомога Заходу потужно впливатиме іще на один показник – курс долара в Україні. І прогнози залежно від цього можуть бути і не такими страшними.

Що буде з доларом і яку валюту купувати


Найбільший фактор зараз, який впливає на курс долара, – це об'єм західної підтримки. Якщо вона буде надходити в необхідному нам розмірі, а це десь 38 мільярдів доларів на наступний 2023 рік, то це буде найбільше джерело валюти в країні. І в НБУ будуть всі можливості, щоб стримувати падіння гривні. Це не значить, що він не може переставити офіційний курс з 37 гривень на 40 чи 45, але НБУ не допустить при такій фінансовій підтримці Заходу якихось апокаліпсисів, як, наприклад, 100 гривень за долар.
Любомир Остапів

Любомир Остапів

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua

А от із заощадженнями слід бути обережнішими, адже в простого громадянина немає знань і навичок, щоб спекулювати на курсах валют. Оптимальний варіант такий: половину грошей тримати доларах, 25% – у євро, ще 25% – у гривні.

Остапів наголосив, що все залежить від того, на які цілі людина прагне відкласти гроші. Якщо це резервний фонд, подушка безпеки на пів року життя, то описаної формули достатньо. Якщо людина планує створити бізнес протягом року, гроші треба складати в гривнях та доларах.

Що робити з вільними грошима


Пендзин наголошує, що зараз точно не варто вкладатися в нерухомість. А загалом одним із певно найкращих варіантів є купівля валюти. І, як показує статистика, люди цим займаються активно, адже попит на валюту зараз дуже великий. При цьому інвестиції у військові облігації чи депозити не є такими прибутковими.

ОВДП сьогодні дають 14% річних. Депозит – 18%. При цьому інфляція – 30% річних. Все, що ви покладете, врешті буде знецінюватись. У той же час валюта до деякої міри дає певну гарантію. Безперечно, якщо маєте бажання підтримати Збройні сили, підтримати Україну, то військові облігації саме те, що вам потрібно. Але питання в тому, що це стратегія кожної людини, яка приймає рішення, – наголосив Пендзин.

При цьому Остапів каже, що деякі люди все ж готові вкладатися у ОВДП. Звісно, зараз відсотки не покривають інляцію, але до цього облігації були нормальним інвестиційним інструментом.

Ми проводили нещодавно опитування, де понад 2 000 людей проголосувало. Оскільки ОВДП це не просто інвестиційний інструмент, а і підтримка держави, то близько 60% інвесторів готові його купувати, але за умови, щоб там була ринкова дохідність. Не так, як зараз, 12-14% в гривні, а так, щоб вона хоча б покривала інфляцію. Тобто, 25-30% у гривні, – зауважив експерт.

Тому за умови підвищення відсотків ОВДП є гарним інструментом заощаджень. При цьому класти гроші на депозити зараз точно не варто.

Детальніше про всі зміни з курсами валют можна читати у нашій спецтемі. Також на сайті Pro Гроші доступні спецтеми щодо змін цін на продукти, а також економічних прогнозів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.